Acasă Extern China: Xi Jinping va fi președinte pe termen nedefinit

China: Xi Jinping va fi președinte pe termen nedefinit

Partidul Comunist din China, duminică, a stabilit ca președintele Xi Jinping să rămână în funcție pe termen nedefinit, cu o propunere de a elimina o clauză constituțională care limitează funcția prezidențială la doar două mandate.

De la preluarea mandatului de președinte al țării, în urmă cu mai bine de cinci ani, Xi Jinping păstrează unitatea partidului și duce o campanie întensă  împotriva corupției profund înrădăcinate în partid și în societate.

Anunțul de duminică, transmis de agenția de știri de stat Xinhua, a dat câteva detalii: propunerea a fost făcută de Comitetul Central al partidului, considerat elita organelor de conducere a partidului și susținută de vicepreședintele acestuia.

Xi Jinping, în vârstă de 64 de, se află la al doilea mandat de președinte al țării și peste patru ani ar urma să părăsească funcția.

Zhang Lifan, istoric și comentator politic, a declarat că știrea nu a fost neașteptată și era greu de anticipat exact cât timp ar putea rămâne Xi Jinping la putere.

”În teorie ar putea servi mai mult decât Mugabe, dar în realitate, nimeni nu este sigur exact ce se va întâmpla”, a spus Zhang, referindu-se la fostul președinte al Zimbabwei ale cărui patru decenii de mandat s-au încheiat în noiembrie, după ce armata și foștii aliați politici l-au forțat să demisioneze.

Observațiile pozitive au completat secțiunea de comentarii ale principalelor publicații din China, dar pe Twitter anunțul nu a fost chiar atât de bine primit.

„Dacă două mandate nu sunt suficiente, atunci trebuia să acorde trei mandat,  dar trebuie să existe o limită. Termenul îndelungat și nedefinit nu este bun! „, a scris un utilizator pe Twitter.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…