Acasă Tehnologie Facebook este pasibil de amenzi de trilioane de dolari

Facebook este pasibil de amenzi de trilioane de dolari

Facebook s-ar putea confrunta cu amenzi uriașe, deoarece Comisia Federală pentru Comerț din SUA (FTC) confirmă investigația cu privire la angajarea firmei în „acțiuni neloiale”, relatează cotidianul The Guardian.

Practicile de confidențialitate ale Facebook sunt în curs de investigare de către Comisia Federală a Comerțului din SUA după o săptămână de scandaluri și agresiuni publice asupra eșecului companiei de a proteja informațiile personale ale a zeci de milioane de utilizatori.

„FTC ia foarte serios relatările recente din presă careridică preocupări substanțiale cu privire la practicile de confidențialitate Facebook”, a declarat Tom Pahl, directorul interimar al Biroului FTC de protecție a consumatorilor într-o declarație dată luni, menționând că ancheta va include angajarea firmei în ” acțiuni neloiale care cauzează un prejudiciu substanțial consumatorilor”.

Facebook înregistrează mesaje SMS și apeluri, pe care le găsesc utilizatorii pe măsură ce își șterg conturile.

Acțiunile Facebook au scăzut cu 6% săptămâna trecută.

Practicile de confidențialitate ale Facebook au devastat lumea după ce Observer a dezvăluit că firma Cambridge Analytica a obținut date private despre utilizatorii Facebook, inclusiv informații despre prietenii unor persoane care au descărcat o aplicație psihologică, chiar dacă acești prieteni nu și-au dat consimțământul explicit.

Faptul că datele obținute de Cambridge Analytica au fost colectate în 2014 au ridicat întrebări dacă Facebook a încălcat un decret FTC din din 2011.

Decretul privind consimțământul include amenzi de până la 40.000 dolari per încălcare, ceea ce înseamnă că, dacă Facebook a încălcat confidențialitatea a 50 de milioane de utilizatori ale căror date au fost obținute de Cambridge Analytica, pedeapsa ar putea fi în trilioane de dolari, relatează The Guardian.

David Vladeck, un fost oficial FTC care a supravegheat ancheta din 2011, a declarat pentru Washington Post că el crede că există o „posibilitate puternică” ca Facebook să fi încălcat acordurile.

Marc Rotenberg, directorul executiv al Centrului de informare electronică privind confidențialitatea, a declarat că Facebook a încălcat acordul din 2011, permițând Cambridge Analytica să colecteze date despre prietenii utilizatorilor Facebook.

„Aceasta a fost ceea ce făcea Facebook acum 10 ani, la care oamenii s-au opus, ceea ce FTC ar fi trebuit să oprească în 2011”, a spus Rotenberg. „Nu este admis ca atunci când o persoană își descarcă aplicațiile, are capacitatea de a transfera datele prietenilor lor”.

Deși Zuckerberg a vorbit despre schimbările din 2014 care ar fi împiedicat acest lucru, Rotenberg a declarat că ar fi trebuit să fie interzis deja în baza decretului de consimțământ din 2011. El a spus că FTC a renunțat pentru că nu a reușit să impună acest lucru.

Dar Chris Hoofnagle, directorul facultății din cadrul Centrului pentru Drept și Tehnologie de la Berkeley, a declarat că limbajul juridic din decretul de consimțământ ar face dificil pentru guvern să demonstreze că Facebook a încălcat acordul, deoarece permite Facebook să dea informația utilizatorului prieten pentru dezvoltatorii terți.

„Decretul de aprobare nu dă FTC multă tracțiune, dar ceea ce se va întâmpla este ceea ce s-a întâmplat în primul caz al FTC”, a spus Hoofnagle, referindu-se la ancheta care a dus la acordul din 2011. „FTC a cercetat A, apoi a descoperit B, C, D, E, F și G. Același lucru se va întâmpla aici. Vor intra sub logica decretului de consimțământ, iar apoi vor găsi alte greșeli”, a spus Hoofnalge.

Facebook se confruntă, de asemenea, cu întrebări asupra rapoartelor că a colectat ani de zile nume de contact, numere de telefon, apeluri și informații despre mesajele text de la utilizatori de Android.

Facebook a declarat duminică că aceste informații au fost încărcate pe servere securizate și au venit numai de la persoane care și-au dat consimțământul explicit să le permită.

Scandalul Cambridge Analytica (explicație video)

Oficialii declară că datele nu au fost vândute sau distribuite prietenilor sau aplicațiilor din exterior. Ei au spus că datele au fost folosite „pentru a îmbunătăți experiența oamenilor pe Facebook”, ajutând la conectarea cu ceilalți.

Facebook nu a precizat exact cum a folosit datele sau de ce avea nevoie de ele.

Între timp, ofițerii de poliție șef pentru 37 de state și teritorii din SUA cer să știe când a aflat Facebook despre încălcările firmei Cambridge Anaytica.

Ofițerii spun într-o scrisoare către Zuckerberg că încrederea utilizatorilor în platforma social media este „spartă”.

Procurorii americani întreabă cum a monitorizat Facebook ceea ce au făcut acești dezvoltatori cu toate datele pe care le-au colectat și dacă Facebook a avut garanții pentru a preveni utilizarea necorespunzătoare.

Ei i-au cerut, de asemenea, lui Zuckerberg să actualizeze modul în care Facebook va permite utilizatorilor să controleze mai ușor confidențialitatea conturilor lor.

5/5 - (7 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Călin ISĂRESCU
Mai multe Tehnologie
Comentarii închise.

Recomandări

Cursul Leu – Euro va depăși 5 lei în următoarele luni

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a înregistrat o valoare medie de 4…