Acasă Extern Fundația Clinton și Uranium One

Fundația Clinton și Uranium One

Departamentul de Justiție al SUA a declarat că a cerut procurorilor să controleze Fundația  Clinton și afacerea privind vânzarea Uranium One.

Procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a declarat la o audiere făcută de către Senatul american că nu există, în prezent, nicio bază pentru apelurile republicane de a numi un consilier special pentru această investigație.

Subiectul a ajuns în vizorul presei după mai multe declarații ale președintelui Donald Trump.

Democrații au numit Uraniul One o „diversiune” menită să distragă atenția de la presupusa implicare  a Kremlinului în  alegerile prezidențiale din SUA, anul trecut.

Ce este Uranium One?

Uranium One este o companie canadiană care deține aproximativ o cincime din cantitatea de uraniu din Statele Unite și mine de exploatare în Wyoming și Utah.

Uranium One a fost achiziționată, în 2010, de compania rusă de stat Rosatom.

Acordul privind vânzarea companiei Uranium One trebuia aprobat de mai multe agenții guvernamentale americane, inclusiv de Departamentul de Stat, care la acea dată era condus de Secretarul de stat Hillary Clinton.

Republicanii au acuzat că administrația Obama a aprobat acordul după ce Fundația Clinton a primit o donație de 145 de milioane de dolari.

Unele dintre aceste contribuții nu au fost dezvăluite public de către Fundația Clinton, deși pleda pentru publicarea identității donatorilor, conform New York Times.

Fostului președinte american Bill Clinton i-au fost plătiți 500.000 de dolari pentru un discurs la Moscova. Suma a fost achitată de o bancă rusească de investiții apropiată Kremlinului, care promova acțiunile Uranium One.

Hillary Clinton a declarat într-un interviu recent publicat de Cable-Satellite Public Affairs Network (C-SPAN)  că sugestiile legate de corupție referitoare la afacerea Uranium One  sunt speculații.

Republicanii vor investigarea afacerii

Președintele Comitetului Juridic al Congresului american, Robert Goodlatte, a cerut Departamentului de Justiție un control special privind acordul pentru vânzarea Uranium One.

Procurorul general adjunct a declarat că a „cerut procurorilor federali să evalueze anumite probleme ridicate în scrisorile congresman-ului Goodlatte”. Departamentul de Justiție a citat „presupusele relații ilegale legate de Fundația Clinton și alte chestiuni”.

Procurorul general, Jeff Sessions a declarat, marți, într-o audiere la Senat, că departamentul său va lua o decizie „corectă, fără influență politică”.

Parlamentarii Republicani au anunțat luna trecută că au investigat vânzarea Uranium One și au lansat o altă anchetă referitoare la utilizarea abuzivă a unui server personal de e-mail de către Hillary Clinton.

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…