Acasă Extern În ciuda tensiunilor, Rusia are nevoie de ajutorul  SUA în reconstrucția Siriei

În ciuda tensiunilor, Rusia are nevoie de ajutorul  SUA în reconstrucția Siriei

Rusiaa  a folosit un canal securizat de comunicare cu un general al armatei SUA pentru a propune Washingtonului cooperare în reconstrucția Siriei și pentru a repatria refugiații sirieni, potrivit unui memorandum guvernamental al SUA.

Propunerea a fost trimisă pe 19 iulie de Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Armatei Ruse, printr-o scrisoare adresată lui Joseph Dunford, președintele Șefilor de Stat Major, conform notei publicate de Reuters.

Joseph Dunford și omologul său rus, Valery Gerasimov, ș-au întâlnit pe 8 iunie, la Helsinki, ca parte a discuțiilor menite să prevină escaladarea conflictelor regionale, conform unei realtări a armatei finlandeze, de la acea dată.

Potrivit memorandumului, Statele Unite ar putea sprijini aceste eforturi numai dacă va exista o soluție politică pentru a pune capăt războiului civil din Siria, care durează de peste șapte ani, inclusiv pașilor care ar trebui urmați, precum alegeri electorale sub supravegherea ONU.

„Propunerea susține că regimul sirian nu dispune de echipament, combustibil, alte materiale și fonduri necesare pentru reconstruirea țării, pentru repatrierea refugiaților”, potrivit memorandumului, care precizează că propunerea se referă la zonele controlate de guvernul sirian.

În 2011, Statele Unite au adoptat o politică conform căreia Assad trebuie să plece de la putere,  dar apoi au urmărit cum forțele sale, susținute de Iran și apoi de Rusia, au recuperat teritoriul și au asigurat poziția lui Assad.

Statele Unite au elaborat o linie privind asistența pentru reconstrucție, spunând că ar trebui să fie legate de un proces care include alegeril electorale sub supravegherea ONU.

Biroul lui Joaseph Dunford a refuzat să comenteze comunicările cu Gerasimov. „În conformitate cu practica anterioară, ambii generali au convenit să păstreze detaliile conversațiilor lor private”, a declarat purtătorul de cuvânt Paula Dunn.

Kremlinul și Ministerul Apărării din Rusiai nu au răspuns imediat la solicitarea de comentarii.

Conflictul din Siria a ucis aproximativ o jumătate de milion de persoane, 5,6 milioane de persoane au fugit din țară de teama războiului și aproximativ 6,6 milioane de persoane și-au părăsit locuințele pentru a se muta în alte zone ale Siriei.

Majoritatea celor care au fugit din țară sunt musulani suniți, religie majoritară în Siria,  și nu este clar dacă guvernul dominat de alawiți, o sectă șiită minoritară în Siria din care face parte și  Assad, va permite tuturor refugiaților să se întoarcă liberi. Musulmanii suniți au format cea mai mare parte a opoziției armate față de regimul  Assad.

„Statele Unite vor sprijini întoarcerea refugiaților numai atunci când sunt în siguranță, în mod voluntar și demn”, se arată în memo-ul SUA, care se referă în special la planul Rusiei pentru Siria.

Reconstrucția Siriei va fi, de asemenea, un efort masiv, costând cel puțin 250 miliarde de dolari, potrivit unei estimări făcută de ONU.

Unii oficiali din SUA consideră că dependența Siriei de comunitatea internațională pentru reconstrucție, împreună cu prezența forțelor SUA care deja  susține unele părți din Siria, conferă Washingtonului un avantaj, în timp ce diplomații impulsionează negocierile pentru încetarea războiului.

Canalul militar de comunicare

Schimbul de opinii între Rusia și SUA oferă  o privire rară asupra canalului de comunicare militară dintre Moscova și Washington, unul pe care Dunford însuși a căutat în mod ferm să-l țină privat.

Dunford, care vorbește periodic cu Gerasimov, a subliniat faptul că cei doi militari trebuie să aibă posibilitatea de a avea comunicări sincere și private pentru a evita neînțelegerile care ar putea duce la confruntare armată.

Dar nu este clar cum reconstrucția și refugiații se încadrează în comunicațiile militare. Scrisoarea lui Gerasimov sugerează că acest canal este, de asemenea, folosit de Moscova pentru a aborda probleme non-militare.

Președintele Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin au discutat despre Siria și despre problema refugiaților, la summitul din 16 iulie de la Helsinki. Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat că discuțiile s-au axat pe „cum putem susține întoarcerea refugiaților”.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat săptămâna trecută că în urma summitului de la Helsinki nu a avut loc  nicio schimbare de politică.

„Diplomații ruși și alți oficiali s-au angajat, de asemenea, într-o campanie agresivă pentru a descrie inițiativa în alte capitale și pentru a insinua că este un rezultat al reuniunii SUA-Rusia de la Helsinki, ceea ce nu este”, se arată în memo.

Scrisoarea de intenție a Rusiei trimisă lui Dunford repropune ca Statele Unite, Rusia și Iordania să creeze un hub destinat monitorizării acord uluide încetare a focului din 2017,  cu scopul de  „a forma un comitet mixt care să pună în aplicare planul de reconstrucție și repatriere a refugiaților”. Iordania găzduiește peste 650.000 de refugiați sirieni.

Scrisoarea Moscovei sugerează, de asemenea, ca Statele Unite și Rusia să formeaze un grup comun pentru finanțarea renovării infrastructurii în Siria.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…