Acasă Extern Iranul se pregăteşte de un exerciţiu militar masiv în Golful Persic

Iranul se pregăteşte de un exerciţiu militar masiv în Golful Persic

Forţele armate iraniene se pregătesc să execute în curând un exerciţiu naval masiv în Golful Persic, aparent cu scopul de a demonstra capacitatea Teheranului de a bloca strâmtoarea Ormuz, prin care trece o rută maritimă cheie pentru transportul de petrol, susţin oficiali americani, citaţi de CNN.

Exerciţiul ar putea începe în următoarele două zile, au declarat doi oficiali americani familiari cu subiectul și cu cele mai recente date privind mişcările forţelor militare iraniene.

„Suntem conştienţi de intensificarea operaţiunilor navale iraniene în Golful Arabic, strâmtoarea Ormuz şi Golful Oman. Le monitorizăm îndeaproape şi vom continua să colaborăm cu partenerii noştri pentru a asigura libertatea de navigaţie şi libera circulaţie a comerţului pe căi navigabile internaţional”, a declarat căpitanul William Urban, purtătorul de cuvânt al Comandamentului Central al SUA.

Strâmtoarea Ormuz face legătura între Golful Persic şi Marea Arabiei, parte a Oceanului Indian. Administraţia americană pentru Informaţii Energetice consideră strâmtoarea drept „cel mai important punct de tranzit pentru petrolul mondial”, 20% din petrolul comercializat în întreaga lume trece prin această strâmtoare care are o lăţime de aproximativ 54 de kilometri.

Sute de militari din cadrul Gărzilor Revoluţionare iraniene, cât şi din cadrul forţe armate regulate, ar urma să participe acest amplu exerciţiu naval.

În urmă cu câteva zile, preşedintele iranian Hassan Rouhani a avertizat că Teheranul ar putea închide strâmtoarea strategică Ormuz în cazul în care Admistraţia Trump impune măsuri de blocare a exporturilor iraniene de petrol.

Începând din luna noiembrie, SUA va introduce sancţiuni împotriva statelor care importă petrol iranian.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…