Acasă Extern Iran: 2 protestatari au fost uciși

Iran: 2 protestatari au fost uciși

Două persoane au fost ucise, sâmbătă, în timpul protestelor din orașul Doroud, potrivit agenției semi-oficiale de știri Mehr News.

Guvernul iranian a blocat accesul la mesageria mobilă, potrivit CEO Twitter și Telegram, Pavel Durov.

Astăzi, Durov a scris că „autoritățile iraniene au blocat accesul la mesageria mobilă pentru majoritatea iranienilor”, după refuzul companiei de a închide canalele pașnice de protest.

Agenția de știri ISEM, a relatat că utilizatorii aplicației mobile au declarat că nu pot „accesați versiunile aplicațiilor mobile ale Telegram și Instagram.

CNN nu a putut să contacteze utilizatorii din Iran prin intermediul acestor aplicațiidupă aceste anunțuri.  anunțuri.

În cele din urmă, aplicația a fost mai lentă decât de obicei, dar mesajele de la ambele părți au ajuns într-un final.

Telegrama, care oferă canale publice pentru utilizatori în plus față de mesageria criptată, este utilizată pe scară largă în Iran.

Duminică, guvernul iranian a emis un avertisment dur cu privire la protestatarii, avertizându-i că  vor „plăti prețul” după ce demonstrațiile antiguvernamentale s-au răspândit în întreaga țară.

Ministrul de Interne, Rahmani Fazli, a emis avertismentul, adăugând ceea ce a calificat drept abuzul rețelelor sociale de către unii indivizi care „cauzează violență și teamă” și că „un astfel de comportament va fi distrus”, potrivit IRNA, agenția oficială de știri a Iranului.

Protestatarii antiguvernamentali s-au bazat în mare măsură pe rețelele sociale Twitter și Telegram pentru a difuza informații despre proteste. Acoperirea independentă a mass-mediei din interiorul Iranului a fost în mare măsură limitată, în condițiile în care oficialii mass-media au oferit câteva detalii despre protestele.

Comentariile lui Fazli au fost publicate, astăzi, de diverse instituții de presă de stat.

„Evenimentele și evenimentele din ultimele zile au preocupat, întristat și rănit pe cei dragi”, a declarat Fazli, citat de agenția semi-oficială ILNA, înainte de a adăuga că „cei care distrug proprietățile publice, creează haos, și insecuritate în societatea noastră , vor fi trași la răspundere legală și trebuie să răspundă pentru comportamentele lor și să plătească prețul pentru asta „.

Astăzi, Mohammad-Javad Azari Jahromi, ministrul iranian al Comunicațiilor, i-a cerut public lui Durov pe Twitter să închidă canal-ul, susținând că instigă la violența.

Câteva ore mai tarziu, Durov a declarat că aplicația de mesagerie a suspendat canalul Telegram după ce „a început să-și instruiascăa abonațtii să folosească cocktail-uri Molotov împotriva poliției”. El a adăugat că canalul a fost suspendat din cauza regulilor companiei „fără apel pentru violență”.

Două persoane au fost ucise sâmbătă în timpul protestelor din orașul Doroud, în provincia Lorestan din vestul Iranului, potrivit agenției semi-oficiale de știri Mehr News.

Astăzi, știrea furnizată de Mehr a citat-o ​​pe Habibollah Khojastehpour, guvernatorul adjunct al Lorestanului, care a confirmat moartea. Forțele de securitate sunt învinuite pendru moartea celor doi.

Câteva clipuri video difuzate pe social media au arătat diferite persoane rănite în timpul protestelor din oraș. Videoclipurile au arătat că au răniții au fost transportați la un spital local.

O sursă locală a spus sâmbătă că, în timpul protestelor din oraș, familia lui a fost martorul unei mulțimi care protesta în fața biroului guvernatorului. Poliția a deschis focul asupra lor, cinci persoane fiind împușcae, a spus sursa.

Potrivit lui Mehr, Khojastehpour a adăugat că focul tras de forțele militare sau de poliție nu a fost îndreptat spre sau în mulțime.

„Au avut loc ciocniri cu indivizi care protestau pe stradă considerați dușmani ai regimului”, a publicat Mehr citând din declarația dată de Khojastehpour. „Obiectivul a fost acela de a încheia această întâlnire în mod pașnic, dar având în vedere prezența indivizilor și grupurilor menționate mai sus, această tragedie a avut, din nefericire, cu consecința uciderii a două persoane care au fost prezente la ciocniri”.

Guvernul iranian blochează accesul la telegrama populară a aplicațiilor de mesagerie, potrivit directorului său executiv, Pavel Durov.

Asătzi, Durov a scris că „autoritățile iraniene blochează accesul la telegrame pentru majoritatea iranienilor”, după refuzul companiei de a închide canalele pașnice de protest. Agenția de știri ISEM, de asemenea, a raportat că utilizatorii aplicației mobile au declarat că nu pot „accesați versiunile aplicațiilor mobile ale Telegram și Instagram. Până acum nu există rapoarte despre probleme cu versiunea desktop a telegramei”, dar agenția de știri nu a elaborat o posibilă cauză.

CNN a putut să contacteze utilizatorii din Iran prin intermediul aplicației care urma acestor anunțuri. Aplicația a fost mai lentă decât de obicei, dar mesajele de la ambele părți au ajuns în cele din urmă.

Telegrama, care oferă canale publice pentru utilizatori în plus față de mesageria criptată, este utilizată pe scară largă în Iran.

Mai devreme duminică, guvernul iranian a emis un avertisment sever că protestatarii vor „plăti prețul” după ce demonstrațiile antiguvernamentale din întreaga țară au devenit mortale.

Ministrul de Interne, Rahmani Fazli, a emis avertismentul, adăugând ceea ce a calificat drept abuzul rețelelor sociale de către unii indivizi „cauzează violență și teamă” și că „un astfel de comportament va fi distrus”, potrivit IRNA. Agenția oficială de știri a Iranului.

Protestatarii antiguvernamentali s-au bazat în mare măsură pe rețelele sociale Twitter și Telegram pentru a difuza informații despre proteste. Acoperirea independentă a mass-mediei din interiorul Iranului a fost în mare măsură limitată, în condițiile în care oficialii mass-media au oferit câteva detalii despre protestele.

Comentariile lui Fazli duminică au fost publicate de diverse instituții de presă de stat.

„Evenimentele și evenimentele din ultimele zile au preocupat, întristat și rănit pe cei dragi”, a declarat Fazli, citată de agenția semi-oficială ILNA, înainte de a adăuga „cei care distrug proprietățile publice, creează haos, lipsă de legi și insecuritate în societatea noastră , vor fi trași la răspundere legală și trebuie să răspundă pentru comportamentele lor și să plătească prețul pentru asta „. Duminică, Mohammad-Javad Azari Jahromi, ministrul iranian de comunicare, a cerut public lui Durov pe Twitter să închidă un canal, susținând că a instigat violența.

Citeva ore mai tarziu, Durov a declarat ca aplicatia de mesagerie a suspendat un canal de telegrame dupa ce „a inceput sa-si instruiasca abonatii sa foloseasca cocktail-uri Molotov impotriva politiei”. El a adăugat că canalul a fost suspendat din cauza regulii companiei „fără apel pentru violență”.

Două persoane au fost ucise sâmbătă în timpul protestelor din orașul Doroud, în provincia Lorestan din vestul Iranului, potrivit agenției semi-oficiale de știri Mehr News.

Duminică, știrea Mehr a citat-o ​​pe Habibollah Khojastehpour, guvernatorul adjunct al Lorestanului, care a confirmat moartea, dar au fost de vină învinuirile forțelor de securitate.

Câteva clipuri video difuzate pe social media au arătat diferite persoane rănite în timpul protestelor din oraș. Videoclipurile au arătat că au fost vătămați pe teren și că au fost îndepărtați de protest, precum și că au fost tratați într-un spital local. În unele clipuri video, pot fi auzite împușcăturile. O sursă locală le-a spus sâmbătă că, în timpul protestelor din oraș, familia lui a fost martorul unei mulțimi care a ucis biroul guvernatorului și a pus-o pe foc. Protestatarii au fost concediați și cinci persoane au fost împușcați, a spus sursa.

Potrivit lui Mehr, Khojastehpour a adăugat că focul nu a fost îndreptat spre sau în mulțime de forțele militare, de securitate sau de poliție.

„Au avut loc ciocniri cu indivizii care au luat-o pe stradă, apelând la apelurile dușmanilor sistemului”, este citat Khojastehpour. „Obiectivul a fost acela de a încheia această întâlnire în mod pașnic, dar având în vedere prezența indivizilor și grupurilor menționate mai sus, această tragedie a avut, din nefericire, o consecință a uciderii a două persoane care au fost prezente la ciocniri”.

„Moartea dictatorului”

Potrivit unor videoclipuri pe social media, într-o rară expunere de disidență publică, unii protestatari și-au îndreptat furia către liderul suprem Ayatollah Khamenei, scandând „Moartea dictatorului”.

 

 

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…