Acasă Extern Iran: 9 protestatari uciși în timpul nopții

Iran: 9 protestatari uciși în timpul nopții

Televiziunea de stat iraniană a declarat că nouă protestatari au fost uciși în timpul nopții, inclusiv tineri.

Protestele din Iran intră în a șasea zi, cu cel puțin 20 de persoane ucise în cele mai mari demonstrații, de până acum, împotriva regimului. Peste 450 de persoane au fost arestate

Televiziunea de stat a relatat că șase protestatari  au fost uciși în timpul unui atac la o secție de poliție din orașul Qahdarijan. Televizunea a transmis că ciocnirile au fost declanșate de rebelii care au încercat să fure arme de la o secția de poliție.

Televiziunea de stat a spus că un băiat de 11 ani și un bărbat de 20 de ani au fost uciși în orașul Khomeinishahr, în timp ce un membru al Gărzii Revoluționare a fost ucis în orașul Najafabad. Se spune că toți au fost împușcați cu puști de vânătoare.

Nu este clar dacă membrul Gărzii Revoluționare a fost inclus în numărul celor uciși. O agenția semi-oficială de știri, Mehr, a relatat că un atacator care folosea o pușcă de vânătoare a fost ucis  de un polițist după ce a rănit  trei persoane în Najafabad.

În Iran au loc cele mai mari demonstarnții antiregim de la alegerile prezidențiale din 2009. Proetestele se desfășoară în toată țara.

Agenția de știri Mehr a anunțat că, în ultimele trei zile, în Teheran au fost arestate 450 de persoane. Agenției de știri ILNA a transmis astăzi, citindu-l pe  guvernatorul adjunct al securității din Teheran,  Ali Asghar Nasserbakht,  că sîmbătă au fost arestați 200 de protestatari, duminică 150 și luni 100.

Protestele au început, joi, în Mashhad ca urmare a nemulțumirii față de creșterea prețurilor, a sărăciei și șomajului. Protestele s-au extins în mai multe orașe. Protestatarii au scandat sloganuri împotriva regimului politic și a liderului suprem, Ayatollah Ali Khamenei. Sute de oameni au fost arestați.

Televiziunea de stat iraniană a transmis, astăzi,  imagini dintr-o bancă privată atacată de protestatari, cu ferestre sparte, mașini răsturnate și o stradă ce părea că a fost arsă. Se spune că 10 persoane au fost ucise de forțele de securitate în timpul ciocnirilor duminică seară.

„Unii protestatari înarmați au încercat să preia unele posturi de poliție și baze militare, dar s-au confruntat cu o rezistență serioasă din partea forțelor de securitate”, a relatat televiziunea de stat.

Într-un raport ulterior, televiziunea de stat a declarat că șase persoane au fost ucise în orașul Tuyserkan, situat la 295 kilometri sud-vest de Teheran și trei  persoane în orașul Shahinshahr, la 315 kilometri sud de Teheran. Nu a spus unde a fost ucisă cea de-a zecea persoană.

Luni, agenția semi-oficială de știri ILNA citându-l ​​pe Hedayatollah Khademi, reprezentant pentru orașul Izeh, a relatat că doi oameni au murit duminică seara. Khademi a spus că nu se cunoaște cauza morții, deși autoritățile au descris mai târziu că unul dintre decese s-a datorat unei dispute personale.

În cursul zilei de luni, agenția de știri Mehr, a declarat că un atacator care a folosit o pușcă de vânătoare a ucis un polițist și a rănit trei alți ofițeri în timpul protestelor din orașul Najafabad, situat în centrul țării, la aproximativ 320 de kilometri sud de Teheran. Este primul membru al forței de securitate ucis în timpul protestelor.

Doi protestatari au fost uciși în timpul ciocnirilor, de sâmbătă seara, în Doroud, la aproximativ 325 de kilometri sud-vest de Teheran, în provincia Lorestan, au declarat autoritățile.

Duminică, Iranul a blocat accesul la Instagram și la aplicația populară de mesagerie Telegram folosită de activiști în timpul protestelor.

Președintele Hassan Rohani a recunoscut furia populară față de economia țării,  deși atât el cât și ați oficiali au avertizat că guvernul nu va ezita să îi tragă la răspundere pe cei care încalcă legea.

Această avertizare a fost reluată, luni ,de șeful sistemului judiciar Ayatollah Sadegh Larijani, care a cerut autorităților să se confrunte cu agresorii, a anunțat TV de stat.

„Solicit tuturor procurorilor din întreaga țară să se implice într-o abordarea mai puternică”, a spus el.

De asemenea, președintele Rouhani a subliniat luni că Iranul „a văzut multe evenimente similare și le-a trecut cu ușurință”.

Președintele american Donald Trump și-a arătat sprijinul pentru protestatari și a descris regimul de la Teheran ca fiind „unul eșuat la toate nivelurile, în ciuda înțelegerii făcute de regim cu  Administrația Obama”.

„Marele popor iranian este reprimat de mulți ani”, a scris Donald Trump pe Twitter. „Ei sunt înfometați de mâncare și de libertate. Bogăția Iranului este prădată împreună cu drepturile omului. ESTE TIMPUL PENTRU SCHIMBARE!”, a afirmat președintele Trump.

 

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…