Acasă Extern Proteste violente în Iran

Proteste violente în Iran

12 protestatari au fost uciși în Iran în timpul demonstrațiilor care se desfășoară de patru zile, la nivel național, a relatat Sputnik, citând surse.

Demonstrațiile în masă au început joia trecută, când mii de oameni au luat cu asalt străzile într-o serie de orașe pentru a protesta împotriva sărăciei și șomajului.

Televiziunea de stat iraniană a informat, astăzi, că 12 persoane au murit în timpul protestelor din țară, dintre care zece au fost ucise în ciocniri duminică seara.  Nu a fost specificat în ce parte a țării au avut loc decesele.

„Unii protestatari înarmați au încercat să preia unele posturi de poliție și baze militare, dar s-au confruntat cu rezistența  forțelor de securitate”, a relatat agenția de știri Associated Press (AP), adăugând că toate atacurile protestatarilor au fost respinse de forțele de securitate ale statului.

Vestea a venit la scurt timp după ce parlamentarul iranian Hedayatollah Khademi, citat de agenția de știri ILNA, a spus că numărul de morți din cadrul protestelor a ajuns la patru. Khademi a afirmat că doi oameni au fost uciși duminică seara în orașul Izeh din sud-vestul Iranului.

Primele două decese au avut loc sâmbătă seara în vestul țării, potrivit AP.

Președintele Iranului, Hassan Rouhani, a ținut un discurs duminică seara, în încercarea de a atenua tensiunile din țară. El a subliniat că oamenii au dreptul să își exprime nemulțumirea față de autorități, dar a cerut calm și reținere.

De asemenea, duminică, președintele american Donald Trump a comentat mitingurile, spunând că iranienii „devin în sfârșit înțelepți”, adăugând că Washingtonul va urmări încălcarea drepturilor omului de către Teheran.

O serie de videoclipuri  postate pe Internet arată ciocniri pe străzi și presupuse atacuri asupra sediului Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, o ramură a forțelor armate naționale ale Iranului.

Protestele au început în orașul Mashhad din nord-estul Iranului, cu oameni care încep să se ralieze împotriva creșterii prețurilor la alimente și combustibil.

Până în prezent, relatările locale arată sugerează că peste 200 de persoane au fost arestate.

 

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…