Acasă Extern Franța: Proteste masive împotriva reformelor Macron

Franța: Proteste masive împotriva reformelor Macron

Sindicatele din Franța au cerut funcționarilor publici, personalului din spitale și altor angajați ai statului să renunțe astăzi la lucru și să se alăture protestelor organizate la nivel național împotriva reformelor economice ale președintelui Emmanuel Macron.

Este al treilea protest masiv al sindicatelor de când Emanuel Macron a preluat mandatul la președinția Franței în mai 2017.  Protestele anterioare, desfășurate în luna martie, au scos în stradă aproximativ 320 000 de sindicaliști.

Președintele Macron nu a arătat nici un semn că va renunța la reforme.

Apelul de astăzi a venit de la toate marile sindicate, plus cele mai mici, și a implicat organizarea de reuniuni de stradă în aproximativ 140 de orașe și sate din Franța.

Lucrătorii poștali, controlorii de trafic aerian, profesorii și lucrătorii din administrația publică au fost îndemnați să alăture marșurilor de protest pentru a denunța ceea ce sindicatele spun că este o eroziune a serviciului public sub președinția lui Macron.

Un catalizator pentru furia sindicatelor este o propunere de a pune capăt anumitor avantaje pentru concediile medicale și a reduce 120.000 de posturi publice. De asemenea, se recurge mai mult la angajarea de servicii publice prin contracte cu companii private, decât la recrutarea angajați în serviciul public.

În total, Franța are aproximativ 5,7 milioane de angajați în administrația guvernamentală, agenții de stat, școli și spitale.

Ultimele proteste au fost organizate de sindicaliștii de la căile ferate, fiind întrerupte serviciile câteva zile în fiecare săptămână de la începutul lunii aprilie.

„Demonstrăm în apărarea unui serviciu public care să servească pe toată lumea, oriunde în țara în care trăiesc”, a declarat Philippe Martinez, șeful uniunii sindicale CGT, conform Reuters.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…