Acasă Extern Franța: Proteste și blocade rutiere împotriva lui Macron

Franța: Proteste și blocade rutiere împotriva lui Macron

Mii de oameni s-au adunat sâmbătă pe autostrăzile din Franța pentru a protesta împotriva taxei de combustibil și a politicilor economice ale președintelui Emmanuel Macron, într-o campanie de blocade rutiere în care un protestatar a fost ucis accidental și zeci au fost răniți, relatează Reuters.

Protestul denumit „Vestele galbene”, datorită vestelor cu care sunt îmbrăcați protestatarii, se desfășoară pe autostradă și la intrările în tuneluri, provocând cozi ale automobilelor în locurile de taxare, blocând accesul la aeroporturi, inclusiv în Toulouse.

Demonstrațiile, coordonate pe mediile sociale și născute dintr-o reacție împotriva creșterii prețurilor la combustibili, reprezintă ultima confruntare dintre Macron și alegătorii nemulțumiți care îl văd pe fostul director de investiții al unei bănci ca fiind în afara legăturii cu oamenii obișnuiți.

În blocada din departamentul sud-estic al Savoie, un șofer a fost panicat atunci când protestatarii i-au înconjurat mașina și a accelerat, astfel a lovit și a ucis un demonstrant de sex feminin, a declarat ministrul francez de Interne, Christophe Castaner, în comentariile televizate.

Oprirea traficului au provocat și alte accidente datorită șoferilor blocați în trafic care vor să se apropie de demonstranți. Poliția a declarat că 17 persoane au fost reținute.

Cel puțin 47 de persoane au fost rănite în întreaga țară, inclusiv trei persoane rănite grav, potrivit Ministerului francez de Interne, care până la prânz estimase că aproape 125.000 de demonstranți au luat parte la protestele de sâmbătă.

Poliția a declarat că au folosit gaze lacrimogene pentru a elibera intrarea într-un tunel sub Muntele Mont-Blanc din Alpi.

Demonstranții au au manifestat în marș în mai multe orașe, inclusiv în jurul portului Marseille și în Paris, pe Champs Elysees.

„În Franța există prea multe impozite”, a declarat Veronique Lestrade, un demonstrant la marginea Parisului, citată de Reuters.

„ESTE ARROGANT”

De când a preluat puterea în urmă cu 18 luni, politicile adoptate de președintele Macron au fost puternic contestate prin demonstrații de stradă, îndeosebi după ce a schimbat legile muncii și a operat revizuiri la compania feroviară de stat SNCF puternic îndatorată, în încercarea de a redresa economia.

După măsurile privind impozitarea averilor, Macron – numit de oponenții politici  „președintele bogaților”, a scăzut în sondaje la  la 21%.

Creșterea taxelor pe combustibili și tutun, precum și o majorare a unei taxe de asistență socială înainte ca alte reduceri fiscale să intre în vigoare au secătuit buzunarele francezilor de rând.

Creșterea impozitelor pe motorină, concepută pentru a încuraja șoferii să treacă la mașini mai ecologice, a fost aprobată la sfârșitul anului 2017, dar a scăzut în momentul în care prețurile petrolului au crescut în octombrie, deranjând pe cei care folosesc automobile personale pentru a ajunge la locul de muncă.

Miniștrii au anunțat miercuri alocare de fonduri pentru a ajuta pe cei cu venituri mici, chiar dacă Macron este ferm în politica sa privind taxele pe combustibil.

„Am votat fericit pentru Macron în 2017”, a spus Dominique Jouvert, în vârstă de 63 de ani, un funcționar public pensionat care a demonstrat în centrul orașului Lyon. „Nu există discuții cu el (n.r. Macron), fără dialog, este arogant. Sigur că nu voi mai vota pentru el”, a spus Jouvert.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…