Acasă Extern Slovacia: Cele mai mari proteste din ultimele decenii

Slovacia: Cele mai mari proteste din ultimele decenii

Zeci de mii de slovaci s-au reunit vineri pentru a cere demisia guvernului Robert Fico ca urmare a uciderii unui jurnalist care a șocat națiunea central-europeană și a stârnit furia publică.

Jurnalistul de investigații Jan Kuciak, care a fost împușcat mortal împreună cu logodnica lui, s-a ocupat de  cazuri de fraudă care implicau oameni de afaceri cu conexiuni politice. Ultimul articol neterminat se referea la oameni de afaceri italieni care aveau legături cu mafia și aveau activități în Slovacia.

Unul dintre oamenii de afaceri, care neagă că are legături cu mafia italiană, a avut relații în trecut cu doi oameni care au lucrat în biroul premierului Fico. Amândoi au demisionat, dar au negat orice legătură cu crima.

Nimeni nu a fost acuzat pentru crime.

Anchetele jurnalistice publicate de Kuciak și apoi uciderea lui au reaprins frustrarea publicului față de eșecul guvernului de a aborda corupția și cronismul în Slovacia, după aproape trei decenii de la căderea comunismului și la 14 ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

Premierul Fico a conduce țara de 10 ani, iar economia este înfloritoare, dar protestatarii din capitala Bratislava, care au protestat vineri într-un număr fără precedent, aproximativ 50 000 de peroane, au scandat ”Ajunge Fico” și au scuturat cheile la fel ca la demonstrațiile anticomuniste din 1989.

Organizatorii protestului au cerut o investigație aprofundată a uciderii lui Kuciak și un „nou guvern de încredere”.

Mii de slovaci au protestat în mai multe orașe, în timp ce sute de oameni s-au adunat în orașe din Europa și din alte părți.

Președintele Slovaciei, Andrej Kiska, un rival politic al premierului Fico, a declarat că Slovacia suferă de o criză de încredere și a cerut o revigorare a coaliției tripartite sau alegerilor anticipate.

Kiska, Fico și președintele parlamentului Andrej Danko – primii trei oficiali ai țării – au eșuat în discuțiile de vineri pentru a dezamorsa tensiunile.

Ancheta

Mass-media din Slovacia a relatat că protestul de vineri este cel mai mare din 1989. Unele universități i-au lăsat pe studenți să plece mai devreme. Una dintre cele mai mari bănci din țară, Slovenska Sporitelna a grupului austriac Erste Bank, a declarat că va permite angajaților săi să plece din timp de la locul de muncă.

Deși poliția și premierul Fico au avertizat cu privire la eventuale violențe în timpul protestelor, nu a fost relatate incidente.

Premierul Fico a acuzat forțele străine că încearcă să destabilizeze Slovacia și a pus la îndoială întâlnirile președintelui cu finanțatorul George Soros în New York anul trecut, fără prezența vreunui oficial al ministerului de externe.

Atacul cu privire la miliardarul născut în Ungaria echivalează cu cel al primului ministru al Ungariei, Viktor Orban, care l-a acuzat pe Soros că a intervenit în politica maghiară.

Premierul Fico a declarat că se va întâlni cu partenerii săi de coaliție în week-end pentru a căuta o înțelegere privind menținerea în vigoare a guvernului. El a rezistat unui apel din partea Partidului „Most-Hid” pentru a-l demite pe ministrul de interne Robert Kalinak.

Unii analiști spun despre guvernul de coaliția a lui Fico că s-ar putea descompune, deși ar putea să continue să conducă un guvern minoritar cu susținerea unui partid de extremă dreapta în parlament.

Martin Slosiarik, analist politic de la agenției Focus, a declarat că premierul Fico nu a avut până acum o criză la această scară.

„Ultima poveste a lui Kuciak a avut un impact grav asupra încrederii oamenilor în sistemul de guvernare, iar uciderea a doi tineri a adus în prim-plan un aspect moral puternic”, a spus el.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…