Acasă Extern Polonia: Proteste împotriva restricțiilor pentru avort

Polonia: Proteste împotriva restricțiilor pentru avort

Sute de polonezi s-au adunat în fața clădirii Parlamentului de la Varșovia, sâmbătă seara, pentru a protesta împotriva propunerilor de restricții stricte privind avortul.

Miercuri, Camera inferioară a Parlamentului decis să adopte un proiect de lege care interzice avortul. Femeile care intenționează să apeleze la această metodă pentru a scăpa de sarcină trebuie să abțină aprobare.

Anterior, Parlamentul polonez a respins propunerea de a liberaliza regulile de avort, permițând acest lucru numai  atunci când sănătatea sau viața mamei sunt în pericol sau sarcina rezultată din viol sau incest.

Aceasta este a doua încercare a partidului de guvernământ Lege și Dreptate (PiS) de a restricționa avortul. Proiectul inițial de interzicere aproape totală a avortului a fost respins după protestele în masă din 2016.

„Cu excepția uterului, avem și creier”, a fost unul din sloganurile scandate de protestatarii care s-au luptat cu frigul unei nopți geroase, alăturându-se demonstrațiilor organizate de un grup de mișcări de stânga.

Partidul PiS este susținut puternic de Biserică Catolică și dorește impunerea valorilor religioase în viața publică. Liderul partidului, Jaroslaw Kaczynski, spune că avorturile care afectează viața fătului trebuie să fie scoase în afara legii.

„Ca toată lumea, sunt aici pentru că guvernul aplică soluții care lovesc în femei, ignorând vocea femeilor. Aceste schimbări sunt introduse fără consultări „, a declarat Maja, în vârstă de 25 de ani, prezentă la protest.

„Parlamentul a decis să continue să lucreze la un proiect nebun, dar nu sunt sigur dacă protestul nostru va schimba ceva”, a spus Bogumila, un student de 18 ani.

Manualele medicale spun că embrionul devine făt în a V-a săptămână de sarcină.

5/5 - (12 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…