Acasă Extern NATO este pregătit să întervină în Kosovo în cazul unor evenimente violente

NATO este pregătit să întervină în Kosovo în cazul unor evenimente violente

Şeful Comandamentului Forţelor Aliate Întrunite cu sediul la Napoli, admiralul James Foggo, a anunţat miercuri că NATO este pregătită să intervină în cazul izbucnirii unor evenimente violente în nordul Kosovo, relatează publicaţia Balkan Insight.

„Lideri politici încearcă să rezolve câteva probleme dificile, nu toată lumea e de acord în democraţii”, a declarat Foggo miercuri, în cadrul unei vizite în Kosovo, relatează site-ul de ştiri Kossev.

„Unii oameni tind să îşi rezolve disputele în stradă. Recomand să nu recurgă la astfel de lucruri, iar daca o fac să o facă în mod paşnic, ca în toate democraţiile civilizate”, a adăugat Foggo.

Cu ajutorul Forţei NATO în Kosovo (KFOR), Alianţa nord-atlantică va continua să reprezinte un sprijin pentru instituţiile kosovare în „menţinerea unui mediu sigur în această lună şi următoarele luni din an”.

Afirmaţiile au fost făcute după ce Stareţul Sava Janjic, de la Mânăstirea Visoki Decani, a postat pe reţelele de socializare online că este îngrijorat de zvonurile privind izbucnirea unor evenimente violente în nordul Kosovo.

„Multe informaţii îngrijorătoare circulă astăzi în Kosovo, printre ele şi un scenariu privind izbucnirea unui incident iminent în nordul Kosovo, care ar putea provoca reacţii din ambele părţi şi divizarea teritoriului”, a declarat Janjic.

„Sper că întreaga comunitate internaţională, în special SUA şi UE, nu vor permite unor indivizi iresponsabili şi unor grupuri din ambele părţi etnice să provoace violenţă, în urma căreia oamenii inocenţi vor suferi, iar momumentele valoroase vor dispărea precum s-a întâmplat în 2014”, a adăugat Janjic.

În anul 2004, aproximativ 19 persoane au murit în urma unei revolte violente antisârbe declanşate de albanezii kosovari.

Serbia a pierdut controlul asupra Kosovo după raidurile aeriene NATO din 1999, la finalul unui conflict între armata sârbă şi insurgenţii separatişti kosovari soldat cu moartea a 10.000 de etnici albanezi. Alianţa Nord-Atlantică menţine 5.000 de militari în Kosovo. Rusia şi ţări din Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunosc independenţa Kosovo, proclamată în 2008.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…