Acasă Extern Teheran: Proteste împotriva creșterii prețurilor

Teheran: Proteste împotriva creșterii prețurilor

Comercianții de la Grand Bazaar din Teheran au luat astăzi parte la un mare protest împotriva creșterii prețurilor și a scăderii modei naționale, riadul, în raport cu principalele valute, informează BBC.

Magazinele au fost închise și mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei.

Poliția a folosit gaze lacrimogene a dispersa demonstranții în timp ce se îndreptau spe  parlament.

Acesta este cel mai mare protest din Teheran din 2012, când sancțiunile internaționale legate de activitățile nucleare ale Iranului au îngreunat economia.

Protestele din 2012 au condus, în cele din urmă, la o schimbare în guvern și Iranul a accepta discuții substanțiale asupra unui acord nuclear cu puterile mondiale.

Sancțiunile economice au fost ridicate după implementarea acordului, dar președintele american Donald Trump a anunțat în luna  mai că SUA se retrage din acord.

Temerile sunt legate de impactul sancțiunilor americane, care vor fi restabilite complet în luna august, și ar putea declanșa scăderea la un nivel record a monedei naționale față de dolar, îndeosebi  pe piața valutară neoficială din Iran.

În prezent, 1 dolar se schimbă la cursul de 90.000 de riali, comparativ cu 65.000 de riali chiar înainte de anunțul președintelui Trump și 42.890 la sfârșitul anului 2017.

Căderea monedei naționale a Iranului a determinat, duminică, comercianții de telefoane mobile de la două centre comerciale din Teheran, intrarea în grevă de protest.

Ministrul iranian al Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, Mohammad Javad Azari-Jahromi, a declarat că negustorii s-au întors la lucru după ce a promis că îi va ajuta să acceseze moneda unică pentru importurile lor.

Autoritățile iraniene au încercat, în luna aprilie, să stopeze căderea rialului prin unificarea ratelor de schimb oficiale cu cele de pe piața neagră și prin interzicerea tranzacționării în alt mod decât rata oficială de 42 000 de riali pentru un dolar. Însă, dealerii spun că autoritățile nu au reușit să țină pasul cu cererea mare de valută.

La sfârșitul lunii decemnrie ți în luna ianuarie au existat, de asemenea, proteste antiguvernamentale pe scară largă generate de problemele economice ale Iranului. Protestele au fost concentrate mai cu seamă în orașele din provincie decât la Teheran.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…