Acasă Extern Forţele din Iran au tras cu muniţie de război în protestatari

Forţele din Iran au tras cu muniţie de război în protestatari

Forţele de ordine iraniene au tras cu muniţie de război şi gaze lacrimogene în manifestanţii care s-au strâns în pentru a protesta faţă de doborârea unui avion de pasageri, potrivit unor înregistrări postate pe reţelele de socializare, relateazăThe Associated Press.

Studenții Universității Naționale (Beheshti) au scandat „Tunurile, tancurile și gazele lacrimogene nu mai sunt eficiente”, „IRGC incompetent”, ”IRCG sursa uciderii națiunii” (ICRG este acronimul pentru Corpul Gardienilor Revoluției). Studenții de la Universitatea Allameh din Teheran și de la Universitatea Khajeh Nassir au scandat sloganuri similare în timpul protestelor.

Înregistrări, trimise Centrului pentru Drepturile Omului din Iran şi verificate de The Associated Press, arată un grup de protestatari fugind după ce forţele de securitate au tras cu gaze lacrimogene.

O altă înregistrare arată o femeie care este cărată pe braţe de alte persoane, iar pe pământ se poate observa o dâră de sânge. Oamenii din jur se aud spunând că femeia a fost împuşcată în picior. „Sângerează non-stop”, afirmă o persoană.

Înregistrări video și fotografii arată bălţi de sânge pe trotuare. Hossein Rahimi, şeful Poliţiei de la Teheran, a negat că forţele de ordine ar fi deschis focul asupra protestatarilor, spunând că „poliţia a tratat cu răbdare şi toleranţă oamenii care s-au strâns” pentru a manifesta. Şeful Poliţiei de la Teheran neagă că forţele de ordine ar fi deschis focul asupra protestatarilor.

Şeful Poliţiei de la Teheran neagă că forţele de ordine ar fi deschis focul asupra protestatarilor.

Ordinea la proteste nu a fost asigurată atât poliţie cât și de şi membri ai Gardienilor Revoluţiei.

La protestele din Iran, din luna noiembrie, soldate cu peste 300 de morţi, Corpul Gardienilor Revoluţiei a fost acuzat că deschis focul asupra demonstranţilor.

Mii de persoane au protestat duminică faţă de doborârea avionului, scandând sloganuri împotriva ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului. Violenţe au izbucnit în Piaţa Azadi din Teheran, iar forţele de ordine au utilizat gloanţe de cauciuc şi gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor, potrivit The New York Times.

Regimul de la Teheran a recunoscut sâmbătă că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât din greşeală avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…