Acasă Extern Iranul îl avertizează pe Trump

Iranul îl avertizează pe Trump

Președintele iranian Hassan Rouhani l-a avertizat marți pe președintele american Donald Trump să rămână în Acordul nuclear cu Iranul, semnat cu puterile mondiale în 2015, sau se va confrunta cu „consecințe grave”, relatează Reuters.

Donald Trump a spus că, dacă aliații europeni nu vor remedia ceea ce a numit „defecte teribile” în Acordul cu Iranul până la data de 12 mai, el va restabili sancțiunile economice din partea SUA asupra Teheranului, ceea ce ar fi o lovitură gravă dată pactului.

Celelalte puteri care au semnat acordul – Rusia, China, Germania, Marea Britanie și Franța – au declarat că doresc să păstreze Acordul care a stopat programul nuclear al Iranului în schimbul ridicării majorității sancțiunilor.

„Spun celor din Casa Albă că, dacă nu vor respecta angajamentele lor, guvernul iranian va reacționa cu fermitate”, a declarat Rouhani într-un discurs difuzat în direct pe postul televiziunii de stat.

„Dacă cineva trădează Acordul, ar trebui să știe că se vor confrunta cu consecințe grave”, a spus el unei mulțimi de mii de oameni adunați în orașul Tabriz. „Iranul este pregătit pentru toate situațiile posibile”, a adăugat el.

Președintele francez Emmanuel Macron se află la Washington încercând să-l convingă pe Trump să nu renunțe la Acordul.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că a fost de acord cu omologul său chinez ca Moscova și Beijingul să blocheze orice încercare din partea SUA de a renunța la Acordul nuclear.

Iranul a avertizat că va accelera programul său nuclear în cazul în care Acordul se prăbușește.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…