Acasă Economie Letonia riscă să rămână fără bani

Letonia riscă să rămână fără bani

Sancţiunile Statelor Unite care-i vizează pe miliardarii ruşi au declanşat un exod al numerarului din Letonia, un stat al cărui sistem bancar s-a confruntat cu probleme privind spălarea de bani, relatează Bloomberg.

Preşedintele Statelor Unite a sancţionat zilele trecute 24 de ruşi, inclusiv oligarhi şi oficiali guvernamentali, sub acuzaţia că au participat la atacurile Rusiei împotriva democraţiilor occidentale, potrivit Reuters.

Sancţiunile SUA au lovit interesele de afaceri ale miliardarilor, inclusiv pe cele ale companiei Rusal – cel mai mare producător mondial de aluminiu – care figurează pe lista entităţilor sancţionate, pierzând aproximativ 60% din valoarea sa de la publicarea anunţului.

Fondurile străine au părăsit deja Letonia după ce, zilele trecute, guvernatorul Băncii Naţionale a Letoniei şi membru în boardul Băncii Centrale Europene a fost reţinut, fiind acuzat de corupţie, fapt ce a dus la retragerea investitorilor străini din Letonia, relatează Bloomberg.

Ca reacţie la sancţiunile impuse de SUA, guvernul leton a decis întărirea supravegherii sistemului financiar, iar de la jumătatea lunii februarie depozitele au scăzut cu aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Schimbarea atitudinii autorităţilor forţează creditorii străini să examineze noi linii de afaceri şi modele, unii ajungând chiar la decizia de a se muta cu afacerile din Letonia.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Economie
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…