Acasă Extern Nancy Pelosi este împotriva demiterii lui Donald Trump

Nancy Pelosi este împotriva demiterii lui Donald Trump

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, s-a declarat contra demiterii preşedintelui SUA, Donald Trump, în afara cazului în care există motive copleşitoare şi bipartizane, având în vedere cât de dezbinătoare ar fi pentru Statele Unite o acţiune în acest sens, informează Washington Post.

„Nu sunt pentru demitere”, a declarat liderul democrat, într-un interviu acordat cotidianului american The Washington Post, preluat de postul CNBC.

„Demiterea este atât de dezbinătoare pentru ţară, aşă că, în afară cazului în care este ceva atât de convingător şi copleşitor şi bipartizan, nu cred că ar trebui să o apucăm pe această cale, pentru că divizează ţara”, a explicat Pelosi.

Cu toate că s-a declarat de părere că demiterea lui Trump ar fi o acţiune dezbinătoare, Pelosi a afirmat că despre liderul de la Casa Albă că nu crede că este „apt pentru a fi preşedintele Statelor Unite”, fiind „inapt din punct de vedere etic, inapt din punct de vedere intelectual”.

Investigaţia procurorului special Robert Mueller privind presupusele contacte ale echipei electorale a preşedintelui Donald Trump cu Rusia ar putea avea diverse efecte juridice pentru actualul lider de la Casa Albă, putând conduce chiar la procedura demiterii.

În cazul procedurii pentru demitere, Constituţia SUA prevede posibilitatea ca un preşedinte să fie înlăturat din funcţie pentru „trădare, corupţie şi alte infracţiuni grave ori delicte”. Încadrarea faptelor trebuie făcută de membrii Congresului. Procedura demiterii va începe cu audieri în Comisia pentru Afaceri Judiciare a Camerei Reprezentanţilor, după care va fi vot în plen. Situaţia va depinde foarte mult de rezultatul alegerilor legislative parţiale programate în noiembrie, adică de noua majoritate parlamentară. Camera Reprezentanţilor poate decide suspendarea preşedintelui prin majoritate simplă.

În cazul în care Camera Reprezentanţilor decide suspendarea preşedintelui SUA, Senatul va organiza un proces pe tema acuzaţiilor, monitorizat de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie. Membrii Camerei Reprezentanţilor vor fi procurori, iar senatorii vor decide prin vot nevinovăţia sau vinovăţia preşedintelui SUA. Preşedintele va fi apărat de avocaţi. După procesul din Senat, preşedintele poate fi sau nu condamnat printr-o majoritate de două-treimi dintre membrii Senatului. Practic, Donald Trump va putea fi demis dacă două-treimi dintre senatori decid că trebuie condamnat.

„Doar doi preşedinţi – Andrew Johnson, în 1868, şi Bill Clinton, în 1998 – au fost suspendaţi de Camera Reprezentanţilor; în 1974, Richard Nixon a demisionat pentru a evita să fie suspendat. Niciun preşedinte nu a fost demis de Senatul SUA prin această procedură”, explică The New York Times.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…