Acasă Extern NATO similar cu Schengen

NATO similar cu Schengen

NATO vrea să creeze un sistem asemănător cu Schengen pentru a facilita deplasările de trupe în Europa, a declarat miercuri ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen.

„Vrem să introducem ceva asemănător cu un Schengen militar în Europa, care ar permite mişcarea rapidă şi directă a militarilor, fără mare birocraţie şi cu o viteză mai mare”, a spus von der Leyen, înaintea unei reuniuni a miniştrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles.

Centrul de comandă pentru acest sistem va fi în Germania, a adăugat ea, precizând că ţara sa „nu doar că, geografic, este în inima Europei, dar are şi o mare experienţă logistică şi de sprijin”.

Este de aşteptat ca miniştrii apărării să aprobe crearea a două noi centre de comandă la reuniunea NATO.

Un centru de comandă va avea sediul în Statele Unite. Acesta va proteja liniile maritime de comunicare între nordul Americii şi Europa, precum şi alte infrastructuri critice, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Prin Ocenul Atlantic trec cabluri magistralele de internet şi de comunicaţii de date.

Al doilea centru de comandă va fi în Germania şi va avea ca scop „îmbunătăţirea mişcării rapide de trupe şi echipamente în Europa”, a mai spus Stoltenberg.

NATO îşi extinde capacitatea de reacţie pentru a face față noilor ameninţări de securitate, în special cu privire la tensiunile cu Rusia şi tulburările din Siria şi Irak, unde Alianţa este implicată în campanii de eliminare a grupărilor jihadiste și a ISIS.

Miniştrii apărării urmează să discute miercuri despre cheltuielile militare, iar joi ar trebui să fie aprobată o nouă misiune în IraK.

 

5/5 - (10 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…