Acasă Extern Bolton: Denuclearizarea Coreei de Nord similară cu a Libiei

Bolton: Denuclearizarea Coreei de Nord similară cu a Libiei

John Bolton, noul consilier pentru securitate națională a administrației de la Casa Albă , a declarat că președintele Trump ar trebui să insiste ca orice întâlnire pe care o are cu liderul Coreei de Nord trebuie să se concentreze in mod direct asupra modului de a elimina programul de arme nucleare al acestei țari cât mai repede posibil, relatează Reuters.

John Bolton, numit joi de Donald Trump pentru a-l înlocui pe HR McMaster în rolul de consilier principal pe securitate, a declarat pentru Radio Free Asia, luni, că discuțiile la summitul propus cu Kim Jong-un ar trebui să fie similare cu cele care au condus la livrarea componentelor programului nuclear al Libiei în Statele Unite în 2004.

„Să purtăm această conversație până în mai sau chiar înainte de aceasta și să vedem cât de gravă este Coreea de Nord”, a spus Bolton, potrivit unei transcrieri a comentariilor sale postate vineri pe site-ul RFA.

„Dacă nu sunt pregătiți să aibă o astfel de discuție serioasă, ar putea fi de fapt o întâlnire foarte scurtă”.

Bolton a declarat că nord-coreenii au folosit în trecut negocierile pentru a camufla evoluția armelor sale și este sceptic față de intențiile acestora. El a spus că aliata SUA, Coreea de Sud, care au reluat negocierile cu Coreea de Nord în acest an, ar trebui să fie precaută înainte de a fi de acord cu agenda Phenianului.

„Ar trebui să insistăm că, dacă această întâlnire va avea loc, va fi similară cu discuțiile pe care le-am avut cu Libia cu 13 sau 14 ani în urmă: cum să-și împacheteze programul de arme nucleare și să îl ducă la Oak Ridge, Tennessee”, a spus el .

Bolton a spus că este important ca Trump să „spună că nu este acolo să piardă timpul și că ne așteptăm la denuclearizarea reală, nu vorbim despre discuțiile despre denuclearizare, ci mai exact despre cum vom elimina programul cât mai repede posibil”.

Bolton a mai spus că Statele Unite nu ar trebui să ofere ajutor economic Coreei de Nord sau un tratat de pace, adăugând că „au noroc să aibă o întâlnire cu Președintele Statelor Unite”.

Bolton, un suporter care a susținut schimbarea regimului nord-coreean prin forța militară, a spus că nimeni nu a vrut să vadă o acțiune militară, dar ar fi o greșeală de lăsa țară să aibă arme nucleare. El a avertizat asupra riscului ca Phenianul să vândă tehnologia armelor nucleare ISIS, al-Qaeda sau oricărui stat care aspiră la armele nucleare.

„Președintele Trump are opțiuni neatractive … nu are prea mult timp”, a spus Bolton. „Cineva a spus, știi, nu mai putem lovi cutia de pe drum, pentru că nu mai este niciun drum.”

Oficialii sud-coreeni s-au întâlnit cu Kim Jong-un în această lună și au declarat pentru Washington că liderul a fost deschis să renunțe la armele sale nucleare dacă securitatea Coreei de Nord este garantată.

Trump a răspuns cu un anunț surprinzător că a fost dispus să-l întâlnească pe Kim înainte de sfârșitul lunii mai, în încercarea de a rezolva criza asupra dezvoltării de către Coreea de Nord a unor rachete nucleare capabile să lovească Statele Unite.

Coreea de Nord susține că programul său de arme este necesar pentru apărare, spunând analiștii credinței, este întărit de soarta liderului libian Muammar Gaddafi, după renunțarea la programul său nuclear.

 

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…