Acasă Extern Cele două Coreei defilează sub un singur steag

Cele două Coreei defilează sub un singur steag

Suporterii sud-coreeni au lansat steaguri de „reunificare” pentru echipa de fotbal nord-coreeană în timpul unui meci între Coreea de Sud și Coreea de Nord, la Campionatul de Fotbal din Asia de Est, de la  Jeonju, Seul.

Steagul „reunit” simbolizează aspirațiile atât pentru ​​Nord cât și pentru Sud de capăt celor aproape șapte decenii de diviziune.

Coreea de Nord și Coreea de Sud au convenit să marcheze împreună sub un singur drapel „Coreea unificată” la Jocurile Olimpice de iarnă, de luna viitoare, din Coreea de Sud. De asemenea, au fost de acord să organizeze o echipă comună de hochei pe gheață.

Jocurile Olimpice se vor desfășure între 9 și 25 februarie, în Pyeongchang, Coreea de Sud.

Conform discuțiilor avute între oficialii celor două Coreei, delegația nord-coreeană formată din sute de participanți, inclusiv 230 de majorete, orchestră cu 140 de muzicieni și 30 de sportivi taekwondo, vor defila prin punctul de graniță terestră.

De asemenea, Coreea de Nord a fost de acord să trimită o delegație formată din 150 de sportivi pentru Jocurile Paralimpice din luna martie.

Participarea cu o echipă unită la meciul de hochei pe ghiață a stârnit îngrijorări în rândul mass-mediei sud-coreeane, dar și a antrenorului care spun că  ar putea afecta șansele Coreei de Sud de a câștiga o medalie. Zeci de mii de oameni au semnat petiții online, cerând Președintelui Moon Jae-in să elimine planul, a relatat BBC.

Participarea echipei unite trebuie să fie aprobată sâmbătă de Comitetul Internațional Olimpic (IOC) de la Lausanne, Elveția, deoarece Coreea de Nord a pierdut termenele de înregistrare sau nu a reușit să se califice.

Coreea de Sud va trebui, de asemenea, să găsească modalități de a găzdui delegația nord-coreeană, fără a încălca sancțiunile Consiliului de Securitate al ONU care interzic transferurile de numerar către Phenian, dar și lista neagră a unor înalți funcționari de la Phenian.

Japonia privește cu suspiciune acest demers, ministrul japonez de Externe, Taro Kono, spunând că lumea nu ar trebui să fie orbită de recenta „ofensivă fermecătoare” a Phenianului.

„Nu este momentul să ușurați presiunea sau să recompensați Coreea de Nord”, a declarat Kono, potrivit agenției de știri Reuters. „Faptul că, Coreea de Nord se angajează în dialog ar putea fi interpretat ca o dovadă a faptului că sancțiunile funcționează”.

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat miercuri în fața sportivilor olimpici din Coreea de Sud că participarea nord-coreană la Jocurile Olimpice va contribui la îmbunătățirea relațiilor inter-coreene.

Aceasta ar deschide calea pentru abordarea problemei nucleare și va deschide calea către dialogul dintre Coreea de Nord și SUA, a spus el, potrivit agenției de știri Yonhap de la Seul.

Coreea de Nord a făcut recent progrese rapide în programele sale de arme nucleare și convenționale.

Cel mai recent test de rachete balistice, pe 28 noiembrie, a declanșat o nouă serie de sancțiuni noi din partea ONU, care vizează transferurile de benzină și călătoriile. Curând după aceea, liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a declarat că este „deschis dialogului”.

Ministrul de Externe al Japoniei și-a exprimat precauția cu privire la discuțiile din Vancouver, Canada, unde s-au întâlnit liderii din 20 de state care au luptat alături de Coreea de Sud în Războiul din 1950 – 1953, care s-a încheiat cu divizia Peninsulei Coreene.

Miniștrii din Coreea de Sud, SUA și Japonia au convenit să mențină presiunea asupra Coreei de Nord pentru a denucleariza țara, în timp ce oferă sprijin pentru discuțiile bilaterale, a raportat agenția Yonhap.

 

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…