Acasă Extern SUA pregătesc blocada maritimă a Coreei de Nord

SUA pregătesc blocada maritimă a Coreei de Nord

Administrația Trump și aliații asiatici se pregătesc să extindă interceptarea navelor suspectate de încălcarea sancțiunilor impuse Coreei de Nord, un plan care ar putea include desfășurarea forțelor USG de a opri și căuta nave în apele din Asia-Pacific, au spus oficialii SUA, într-o relatare exclusivă publicată de Reuters.

Washingtonul a discutat cu partenerii regionali, inclusiv cu Japonia, Coreea de Sud, Australia și Singapore, despre coordonarea unei represiuni intensificate asupra comerțului maritim a Phenianului, cu scopul de a bloca programul nuclear și de rachete, conform aceleași surse.

Operațiuni de interceptare a navelor nord-coreeane au fost desfășurate și înainte de impunerea noilor sancțiuni, dar strategia emergentă ar extinde domeniul de aplicare pentru a impune o blocadă navală asupra Coreei de Nord.

Phenianul a avertizat că va considera blocada un act de război.

Strategia solicită o urmărire mai atentă și posibila confiscarea navelor suspectate de a transporta componente de arme interzise și alte încărcături interzise către sau din Coreea de Nord, potrivit oficialilor americani care au vorbit cu reporterii Reuters sub condiția anonimatului.

În funcție de amploarea campaniei, Statele Unite ar putea lua în considerare îmbunătățirea puterii sale navale și aeriene a comandamentul său din Pacific, conform sursei citate.

Inițiativa SUA, care nu a fost relatată anterior, arată urgența din ce în ce mai mare a Washingtonului de a forța Coreea de Nord să negocieze abandonarea programelor sale de înarmare, au spus oficialii pentru Reuters.

Coreea de Nord ar putea fi la numai câteva luni distanță de finalizarea dezvoltării unei rachete cu încărcătură nucleară capabilă să lovească continentul american, în ciuda sancțiunilor internaționale existente, care au fost împiedicate uneori de contrabanda și transferurile maritime de la navă la navă cu materiale interzise, potrivit oficialilor.

„Nu există nici o îndoială că toți trebuie să facem mai mult, fără acțiune militară directă”, a spus un înalt oficial al administrației Trump pentru Reuters.

Casa Albă a respins un comentariu oficial.

Efortul SUA ar putea viza navele aflate în larg sau în apele teritoriale ale țărilor care aleg să coopereze cu Coreea de Nord. Nu era clar însă în ce măsură campania s-ar putea extinde dincolo de Asia.

Washingtonul a extins vineri sancțiunile împotriva altor zeci de companii și nave de comerț maritim ale Coreei de Nord și a cerut Organizației Națiunilor Unite să urgenteze lista neagră cu entități nord-coreene, o acțiune menită să oprească activitățile de contrabandă de pe coasta de nord a peninsulei.

Sancțiunile mai stricte ar putea provoca tensiuni într-un moment în care diplomația fragilă dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud a câștigat un impuls. De asemenea, creșterea prezenței militare a SUA ar putea genera îndoieli în rândul unor țări din regiune.

5/5 - (9 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…