Acasă Extern Rusia a redeschis traficul maritim în strâmtoarea Kerci, după incidentul cu Ucraina

Rusia a redeschis traficul maritim în strâmtoarea Kerci, după incidentul cu Ucraina

Rusia a redeschis traficului maritim în strâmtoarea Kerci, între Marea Neagră şi Marea Azov, după ce trei nave ucrainene au fost oprite şi confiscate de forţele navale ruse, a declarat un reprezentant al autorităţilor portuare din regiunea Crimeea, citat de agenţia Tass.

Alexei Volkov, directorul general al Porturilor Maritime din Crimeea, a declarat luni că strâmtoarea Kerci este deschisă trecerii navelor civile, permisiunea fiind acordată în jurul orei locale 04:00 (ora României, 03:00).

Rusia a blocat strâmtoarea duminică în cursul operaţiunilor de oprire şi confiscare a trei nave ucrainene – două nave de patrulare şi un remorcher – afirmând că navele ucrainene ar fi intrat ilegal în apele teritoriale ruse.

Însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Rusia va fi convocat luni la Ministerul de Externe de la Moscova pentru explicaţii privind „acţiunea agresivă şi provocatoare” a Kievului în zona apelor teritoriale ruse din Marea Neagră, a declarat Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

„Astăzi (luni, n.red.), însărcinatul cu afaceri al Ucrainei în Rusia va fi convocat la Ministerul rus de Externe. Motivul convocării sale fiind acţiunea agresivă şi provocatoare a Ucrainei”, a afirmat Zakharova, potrivit agenţiei Tass.

„Din ce înţelegem, această provocare şi întreg setul de acţiuni provocatoare a fost pregătit în avans”, a adăugat reprezenta MAE rus.

Șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a condamnat acţiunile forţelor navale ucrainene în strâmtoarea Kerci, care au fost foarte periculoase şi au periclitat traficul maritim şi siguranţa oamenilor din zonă.

Serghei Lavrov a mai afirmat că situaţia din strâmtoarea Kerci este fără echivoc o provocare, iar Kievul a încălcat prevederi cheie ale legislaţiei internaţionale, potrivit site-ului Sputnik News.

Navele ucrainene confiscate se află în acest moment în portul rus Kerci, potrivit unui corespondent al agenţiei Tass.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…