Acasă Extern Discuții oficiale între cele două Coreei

Discuții oficiale între cele două Coreei

Coreea de Nord a acceptat oferta de a participa la discuțiile la nivel înalt săptămâna viitoare, au afirmat oficialii sud-coreeni.

Reuniunea va avea loc pe 9 ianuarie și se va concentra pe găsirea unui mod de participare a sportivilor nord-coreeni la Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud, în luna februarie.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a declarat săptămâna aceasta că trimiterea unei delegații la Jocurile Olimpice va fi „o bună ocazie de a arăta unitatea poporului coreean”.

Reuniunea se așteaptă să se desfășoare la Panmunjom, punctul de graniță între cele două Coreei.

Ultima discuție la nivel înalt între cele două părți au avut în decembrie 2015. Nu este, încă, clar cine va participa.

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat anterior că Jocurile Olimpice de Iarnă vor fi o  „șansă de primăvară” de a îmbunătăți relațiile dintre Coreei, două țări care, încă, sunt din punct de vedere tehnic în război.

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat joi că acordul a fost „rezultatul presiunii internaționale”, dar a adăugat că nu este clar dacă mișcarea a fost „o ramură reală de măslin” sau o „excepție de la [domnul Kim]”.

Ministrul japonez al Apărării a declarat că țara sa va rămâne vigilentă, adăugând că nord-coreenii au mai trecut prin „faze ale dialogului și provocării aparente” și și-au continua programul de nuclear.

Panmunjom, locul desemnat unde se vor întâlni oficialii din ambele părți, este așa-numitul loc al păcii, în zona demilitarizată, puternic supravegheată (DMZ). Este locul în care cele două părți au purtat discuții istorice.

Potrivit unui oficial din cadrul Biroului prezidențial al Coreei de Sud, prioritatea întâlnirii va fi Jocurile de iarnă Pyeongchang. Cu toate acestea, el a declarat agenției de știri Yonhap din Coreea de Sud că speră că vor fi și „discuții legate de îmbunătățirea legăturilor dintre cele două părți după  participarea nord-coreenilor la Jocurile Olimpice”.

La începutul acestei săptămâni, într-un mic semn de progres, Coreea de Nord a restaurat o linie telefonică la frontieră, pentru a permite primul contact cu privire la discuții.

Cu toate acestea, oficialul MAE din Coreea de Sud a declarat pentru AFP că acceptarea invitației la discuții a fost trimisă prin fax în dimineața zilei de vineri.

„Cele două părți au decis să discute despre chestiuni la nivel de lucru pentru discuții prin schimb de documente”, a declarat Baik Tae-hyun, purtător de cuvânt al Ministerului de Unificare al Coreei de Sus, citat de agenția de știri Yonhap.

Ca parte a eforturilor de a netezi calea Coreei de Nord către Jocurile Olimpice, SUA au convenit asupra unei cereri din partea Coreei de Sud de a suspenda operațiunile militare comune, programate să aibă loc în timpul Jocurilor Olimpice.

 

5/5 - (13 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…