Acasă Extern Proiect de acord-cadru între SUA şi insurgenţii talibani din Afganistan

Proiect de acord-cadru între SUA şi insurgenţii talibani din Afganistan

Negociatorii Statelor Unite au ajuns la un acord cu reprezentanţi ai insurgenţilor talibani pentru un proiect de tratat care ar putea pune capăt conflictului din Afganistan, care durează de 17 ani, anunţă emisarul Washingtonului, Zalmay Khalilzad, citat de BBC News online.

Cea mai recentă sesiune a negocierilor cu insurgenţii talibani afgani s-a desfăşurat săptămâna trecută, în Qatar.

Zalmay Khalilzad, emisarul special american pentru Reconciliere în Afganistan, s-a deplasat ulterior în Kabul pentru a le prezenta rezultatele liderilor afgani.

Liderii insurgenţilor talibani refuză negocierile directe cu Administraţia de la Kabul, pe care o consideră o „marionetă”.

Talibanii s-au aflat la putere în Afganistan în perioada 1996-2001, până la invazia militară americană lansată după atentatele comise de reţeaua teroristă Al-Qaida pe 11 septembrie 2001.

„Avem un proiect de acord-cadru care trebuie detaliat înainte de a deveni acord”, a declarat Zalmay Khalilzad într-un interviu acordat cotidianului The New York Times.

În pofida anunţului, analiştii cred că sunt necesari câţiva ani până la ajungerea la un acord de pace în Afganistan.

Statele Unite analizează posibilitatea retragerii trupelor din Afganistan în schimbul unui acord de încetare a focului şi al angajamentului talibanilor de a iniţia negocieri cu Administraţia de la Kabul.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…