Acasă Extern SUA abordează amenințarea Coreei de Nord

SUA abordează amenințarea Coreei de Nord

Herbert Raymond McMaster consilierul pentru Securitate Națională al Președintelui Donald Trump a declarat că SUA este „într-o cursă” pentru a aborda amenințarea din partea Coreei de Nord.

Potențialul de război este în creștere în fiecare zi, dar conflictul armat nu este singura soluție, a spus el la un Forum de Apărare din California.

Comentariile sale au venit la trei zile după ce Coreea de Nord a efectuat primul test cu rachete balistice, în contradicție cu rezoluțiile ONU date în urmă cu două luni.

Ultima rachetă a avansat în spațiu mai mult decât testele anterioare, înainte de a cădea în apele japoneze.

Tensiunile au crescut în ultimele luni în ceea ce privește dezvoltarea continuă a programului nuclear și a rachetelor nord-coreene, în ciuda condamnării globale și a sancțiunilor internaționale.

Primul test nuclear a fost efectuat de Phenian în luna septembrie.

H.R. McMaster a abordat subiect la Forumul de Apărare din California.  „Există modalități de a aborda această problemă fără conflicte armate, dar este o cursă contracronometru pentru că testele avansează și nu mai rămâne prea mult timp”, a spus  McMaster, referindu-se la liderul nord-coreean, Kim Jong-un. El a îndemnnat guvernul de la Beijing să impună un embargou total asupra petrolului pentru a face dificilă lansarea de rachete.

„Cerem Chinei să acționeze în interesul Chinei, așa cum ar trebui, și credem din ce în ce mai mult că este în interesul Chinei să facă mai mult”, a spus McMaster.

„Nu poate fi trasă o rachetă fără combustibil”, a adăugat el.

Ce spune Coreea de Nord?

Coreea de Nord acuză SUA și Coreea de Sud de faptul că efectuează în regiune exerciții aeriene comune.

„Este o provocare deschisă și totală împotriva R.P.D.C. [Coreea de Nord], care ar putea conduce la un război nuclear”, a declarat un editorial în ziarul Rodong al partidului de guvernământ.

Coreea de Nord a declarat că racheta Hwasong-15 lansată joi, a ajuns la o altitudine de 4,475 km și a zburat 950 km în 53 de minute, și ar fi capabilă să lovească continentul american

Ce spun analiștii militari?

Analiștii militari consideră că racheta ar fi putut călători peste 13 000 km pe o traiectorie standard și ar fi putut ajunge în SUA, însă, au pus la îndoială capacitatea rachetei de a transporta o greutate pe acea distanță. Ei nu cred că Phenianul stăpânește tehnologia care împiedică divizarea vârfului rachetei la reintrarea în atmosfera Pământului.

Agenția de știri Reuters a informat, astăzi, că SUA căută noi locații pe Coasta de Vest pentru posibila instalare a rachetelor anti-balistice Terminal High Altitude Area Defense (THAAD), similare cu cele amplasate în Coreea de Sud pentru a se proteja de potențialele atacuri nord-coreene.

Reuters a citat doi congresmeni americani care au declarat că Agenția de Apărare Antirachetă (MDA) urmărește să instaleze o apărare suplimentară, dari nu au furnizat detalii despre locații sau calendarul privind amplasarea.

Rachetele TAAD din Coreea de Sud

Două sisteme THAAD au fost deja amplasate în Coreea de Sud și pe teritoriul american Pacific Guam, care se află la 3.400 de kilometri distanță de Phenian.

Kim Jong-un a anunțat, în luna august, planurile sale de a lansa rachete cu rază medie și lungă de acțiune spre Guam, unde se află bombardierele strategice americane cu peste 160.000 de militari..

Sistemele THAAD sunt capabile să doboare rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune în faza terminală a zborului, folosind tehnologia hit-to-kill, în care energia cinetică distruge racheta care se apropie.

 

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…