Acasă Extern Trump avertizează Iranul să nu „amenințe niciodată” SUA pentru că vor fi consecințe

Trump avertizează Iranul să nu „amenințe niciodată” SUA pentru că vor fi consecințe

Președintele american Donald Trump l-a avertizat duminică pe președintele iranian Hassan Rouhani să nu amenințe Statele Unite pentru că se vor confrunta cu consecințe. Rouhani i-a transmis public președintelui Trump că politicile ostile ale SUA față de Teheran ar putea duce la „mama tuturor războaielor”.

Președintele Trump, într-un mesaj postat duminică noaptea pe Twitter i-a transmis lui Roumani:  „NICIODATĂ, NICIODATĂ, SĂ NU AMENINȚAȚI STATELE UNITE, ALTFEL VEȚI SUFERI CONSECINȚE AȘA CUM NU AU MAI FOST PÂNĂ ACUM ÎN ISTORIE. NU VOM FI O ȚARĂ CARE VA STA SĂ PRIVEASCĂ AMENINȚĂRILE VOASTRE DEMENTE CU VIOLENȚĂ ȘI MOARTE. FII PRECAUT!”

Escaladarea retoricii a apărut deoarece administrația Trump a lansat o ofensivă de discursuri și comunicări online menite să preseze Iranul să pună capăt programului său nuclear și sprijinul său față de grupurile militare, potrivit oficialilor americani familiarizați cu această chestiune.

Iranul s-a confruntat cu o presiune crescută din partea SUA și cu sancțiuni în urma deciziei lui președintelui Donald Trump de a retrage Statele Unite din înțelegerea internațională privind programul nuclear al Iranului, încheiată în 2015. Teheranul a declarat că activitatea sa nucleară este doar pentru generarea de energie electrică și alte proiecte pașnice.

Într-un discurs, duminică târziu, Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a denunțat liderii iranieni ca fiind „o mafie” și a promis sprijin nespecificat pentru iranienii nemulțumiți de guvernul lor.

Duminică, într-un discusr adresat dimplomațlor iranieni Rouhani a spus: „Domnule Trump, nu vă jucați cu coada leului, acest lucru ar duce doar la regrete”, potrivit unuei relatări a agenției de stat IRNA.

„America ar trebui să știe că pacea cu Iranul este mama păcii, iar războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor”, a spus Rouhani, lăsând deschisă posibilitatea păcii între cele două țări, în contradicție cu Revoluția islamică din 1979.

De asemenea, Rouhani a spus că Iranul a scăpat de amenințarea lui Trump de a opri exporturile de petrol iranian și a declarat că Iranul are o poziție dominantă în Golful și Strâmtoarea Hormuz.

Washingtonul a planificat inițial să închidă Iranul pe piețele globale de petrol, după ce președintele Trump a retras SUA din acord, pentru a limita ambițiile nucleare ale Iranului, cerând tuturor celorlalte țări să nu mai cumpere țiței iranian până în noiembrie.

Dar, Statele Unite și-au relaxat oarecum poziția, spunând că ar putea acorda derogări de la sancțiuni anumitor aliați care se bazează în special pe aprovizionarea cu petrol din Iran.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Claudia DUȚĂ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Lansare de carte:
„Visul Măriei Sale”
de Andrei Breabăn

Scriitorul  și jurnalistul  Andrei Breabăn dăruiește cititorilor iubitori de lectură un no…