Acasă Extern Iranul amenință cu „consecințe grave” dacă SUA reimpune sancțiuni

Iranul amenință cu „consecințe grave” dacă SUA reimpune sancțiuni

Președintele iranian Hassan Rouhani a pus la îndoială legitimitatea eforturilor SUA și ale aliaților săi europeni de a schimba un Acordul nuclear cu țara sa, informează BBC.

Liderii americani și francezi au anunțat marți că lucrează la un „nou acord” care ar extinde termenii acordului din 2015.

Dar, Rouhani a declarat că statele semnatafre nu au „dreptul” să renegocieze acordul.

Rouhani a spus despre președintele american Donald Trump ca este „comerciant”, care nu este calificat să comenteze tratatele globale, relatează BBC.

„Nu ai niciun fundal în politică”, a spus el. „Nu aveți niciun fel de cunoștințe juridice. Nu aveți cunoștințe despre tratatele internaționale”, a Rouhani citat de BBC.

Președintele Donald Trump a declarat că SUA va reimpune în 12 mai sancțiunile împotriva Iranului,, cu excepția cazului în care Congresul și puterile europene vor remedia „defectele dezastruoase” ale Acordului.

Se pare că oficialii americani și europeni au făcut progrese în ceea ce privește două dintre solicitările sale – Iranul să ofere inspectorilor internaționali acces imediat la toate locațiile pe care doresc să le vadă și Iranul să oprească dezvoltarea și testarea rachetelor balistice.

Mai problematică este remedierea limitei de timp din Acord sau „clauzele de caducitate”, asupra activităților nucleare a Iranului.

Marți, Rouhani a avertizat că vor exista „consecințe grave” în cazul în care SUA ar repune sancțiunile. El nu a dat detalii, dar oficialii iranieni au spus că îmbogățirea uraniului ar putea fi intensificată în câteva zile și că țara ar putea să se retragă din Tratatul de neproliferare nucleară.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…