Acasă Extern Iranul va relua unele activităţi nucleare

Iranul va relua unele activităţi nucleare

Iranul va reporni unele părţi ale programului său nuclear, în replică la retragerea SUA din Acordul atomic, însă regimul de la Teheran nu intenţionează să renunţe complet la această înţelegere, informează site-ul de ştiri Ynet, citând agenţia iraniană de ştiri IRIB.

Potrivit unei surse apropiate comisiei oficiale care se ocupă cu gestionarea Acordului nuclear, preşedintele iranian Hassan Rouhani va anunţat că Teheranul va reduce unele din angajamentele sale „minore şi generale” incluse în acord.

Anunţul preşedintelui de la Teheran urmează să fie făcut pe data de 8 mai, la exact un an după ce Donald Trump, liderul de la Casa Albă, a transmis că SUA se retrag din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015.

Ulterior, Administraţia Trump a început să reimpună sancţiuni împotriva Iranului, inclusiv asupra exporturilor de petrol, un sector cheie al economiei iraniene.

„Ca reacţie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear şi a promisiunilor rele din partea ţărilor europene privind îndeplinirea obligaţiilor lor, Republica Islamică Iran va relua o parte din activităţile nucleare care au fost oprite în cadrul acordului nuclear”, a declarat o sursă citată de agenţia IRIB.

De asemena, agenţia semi-oficială iraniană ISNA a relatat că regimul de la Teheran va anunţa „acţiuni reciproce” la retragerea SUA din Acordul nuclear.

Unii lideri europeni au fost informaţi neoficial de decizia Iranului, au mai declarat surse citate de presa iraniană.

Preşedinţia de la Teheran nu a confirmat informaţiile în acest sens.

Pe fondul intensificării tensiunilor dintre Washington şi Teheran, Consilierul american pentru Securitate naţională, John Bolton, a declarat recent că Administraţia Trump a suplimentat forţele SUA din Orientul Mijlociu ca reacţie la „indicii şi avertismente” dinspre Iran şi pentru a arăta că Statele Unite vor răspunde oricărui atac.

„Statele Unite nu caută război cu regimul iranian, dar suntem pe deplin pregătiţi să răspundem oricărui atac”, a afirmat John Bolton.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…