Acasă Extern Gigantul francez de transport maritim se retrage din Iran de teama sancțiunilor SUA

Gigantul francez de transport maritim se retrage din Iran de teama sancțiunilor SUA

Unul dintre cei mai mari transporatori de marfă din lume a anunțat, sâmbătă, că se retrage din Iran din cauza fricii de sancțiunile SUA, iar președintele Hassan Rouhani a cerut țărilor europene să facă mai mult pentru compensa măsurile americane, relatează Reuters.

Anunțul companiei CMA CMA din Franța, potrivit căreia renunță la Iran, dă o lovitură puternică eforturilor depuse de Teheran pentru a convinge țările europene să-și păstreze companiile în Iran, în ciuda amenințării cu noi sancțiuni din partea SUA.

Iranul afirmă că are nevoie de mai mult ajutor din partea Europei pentru a păstra acordul cu puterile mondiale pentru a reduce programul său nuclear.

Președintele american Donald Trump a abandonat Acordul cu Iranul  în luna luna mai și a anunțat noi sancțiuni asupra Teheranului. Washingtonul a ordonat tuturor țărilor să nu mai cumpere petrolul iranian până în luna noiembrie, iar firmele străine să nu mai facă afaceri cu Iranul sau se vor confrunta cu amplasarea lor pe lista neagră a Statelor Unite.

Puterile europene care sprijină în continuare acordul nuclear spun că vor face mai multe pentru a încuraja companiile să rămână angajate în afacerile cu Iranul. Dar perspectiva de a fi interzise în Statele Unite pare a fi suficientă pentru a convinge companiile europene să se retragă.

Miniștrii de externe din cele cinci țări semnatare ale Acordului nuclear – Marea Britanie, Franța, Germania, China și Rusia – au oferit vineri un pachet de măsuri economice Iranului, însă Teheranul a spus că nu este suficient.

„Țările europene au voința politică de a menține legături economice cu Iranul bazat pe Acordul JCPOA (acordul nuclear), dar trebuie să ia măsuri practice în termenul limită”, a declarat președintele Iranului, Hassan Rouhani, sâmbătă pe site-ul său oficial.

„Aplicăm regulile”

CMA CGM, care, potrivit Organizației Națiunilor Unite, se află pe locul trei în lume, în topul flotei de transport maritim de containere, cu peste 11% din capacitatea globală, a declarat că va opri serviciul în Iranul, deoarece nu dorește să se abată de la normele Statelor Unite.

„Datorită administrației Trump, am decis să încheiem serviciul nostru pentru Iran”, a declarat șeful CMA CGM, Rodolphe Saade, în cadrul unei conferințe economice în orașul francez Aix-en-Provence.

„Concurenții noștri chinezi ezită puțin, deci poate că au o relație diferită cu Trump, dar aplicăm regulile”, a spus Saade.

Liderul pieței de transport maritim, A.P. Moller-Maersk din Danemarca, a anunțat deja în luna mai că se retrage din Iran.

În luna iunie, producătorul francez PSA Group și-a suspendat activitățile de joint venture în Iran, iar grupul petrolier Total, din Franța, a declarat că nu a avut prea multe speranțe să primească o derogare din partea SUA pentru a continua cu un proiect de gaze în valoare de de miliarde de dolari.

CEO-ul companiei Total, Patrick Pouyanne a declarat sâmbătă că firma a rămas fără opțiuni.

„Dacă am continua să lucrăm în Iran, Total nu ar putea accesa lumea financiară din S.U.A.”, a declarat el la postul de radio RTL. „Datoria noastră este de a proteja compania. Așa că trebuie să părăsim Iranul. ”

Ministrul iranian al petrolului Bijan Zanganeh a numit tensiunea dintre Teheran și Washington un „război comercial”. El a spus că nu a condus la schimbări în producția și exportul de petrol iranian.

Zanganeh  a reiterat remarcile lui Rouhani conform cărora ”pachetul (oferta) europeană nu îndeplinește toate cerințele economice ale Iranului”.

„Nu am văzut pachetul personal, dar colegii noștri din ministerul de Externe care au văzut, nu erau mulțumiți de detaliile acestuia”, a declarat Zanganeh, citat de agenția de știri Tasnim.

Unii oficiali iranieni au amenințat că vor bloca exporturile de petrol din Golf ca represalii la eforturile SUA de a reduce la zero vânzările de petrol ale Iranului. În urmă cu câteva zile, într-o declarație, Rouhani însuși a amenințat indirect spunând că nu vor putea exista exporturi de petrol în regiune dacă Iranul va fi închis.

 

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…