Acasă Intern România îşi retrage militarii din Irak

România îşi retrage militarii din Irak

Ca urmare a deciziei luate la Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de ambasadori, luni, 6 ianuarie, de a suspenda temporar misiunea de instruire a trupelor irakiene, pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, Ministerul Apărării Naţionale a întreprins măsurile necesare pentru întreruperea misiunilor de instruire şi consiliere efectuate de militarii români dislocaţi în Irak, a comunicat MApN.

Președintele Klaus Iohannis, aflat la Munchen, a declarat că acordă foarte multă atenţie situaţiei din Irak.

„Parteneriatul strategic cu Statele Unite este solid şi funcţionează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO şi este foarte bine că funcţionează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme, însă trebuie să fim realişti: situaţia din Irak ne priveşte, fiindcă noi avem foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni şi în Irak, avem oameni şi în alte ţări din zonă, ştiţi foarte bine. Avem reprezentanţe şi, în acest sens, sunt o serie de cetăţeni români expuşi în zonă. Ne preocupă şi vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie. Pe de altă parte, avem şi noi militari în Irak, staţionaţi, care fac parte din forţele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire. Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo şi, evident, siguranţa lor ne preocupă. O parte din militarii noştri au fost deja relocaţi. Deci tema este foarte importantă pentru noi. Eu personal îi acord foarte multă atenţie. Sunt în contact permanent cu Guvernul şi în special cu miniştrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speţă Externele şi Apărarea, şi sunt convins că singura soluţie pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică şi revenirea la calm în această zonă”, a precizat preşedintele Iohannis.

Pentru asigurarea siguranţei personalului, militarii români care erau în misiune în Irak vor fi relocaţi temporar într-o altă bază a coaliţiei.

Militarii români ar fi fost trimişi într-o bază a Coaliţiei Globale anti-ISIS din Kuweit, afirmă surse militare.

„Misiunile militarilor români se axau pe activităţi de pregătire şi formare a instructorilor irakieni din sistemul militar, consilierea oficialilor din Ministerul irakian al Apărării şi din alte instituţii responsabile pentru reformarea sectorului de securitate şi creşterea capacităţii operaţionale a Forţelor Armate ale Republicii Irak”, arată MApN într-un comunicat.

Decizia țării noastre este în deplină concordanţă cu poziţia aliată exprimată în cadrul reuniunii de ieri, şi, în funcţie de evoluţia situaţiei din zonă, militarii români sunt pregătiţi să îşi reia misiunile.

România rămâne ferm angajată în lupta împotriva terorismului internaţional, atât în format aliat, cât şi alături de partenerii din cadrul Coaliţiei Globale anti-ISIS, precizează MApN.

De asemenea, ministerele de resort din Germania şi Slovacia au anunţat măsuri similare de retragere a militarilor în alte baze ale coaliţiei.

După Invazia Irakului din 2003, România a participat de partea Forţelor Multinaţionale la Războiul din Irak din 2003-2011 şi la operaţiunile de păstrare a păcii de după război. În Irak, militarii români au dus şi prima bătălie după cel de-Al Doilea Război Mondial.

D asemenea, militarii români au luptat pentru podul peste Eufrat care a avut loc în zilele de 14 şi 15 mai 2004. În respectiva luptă, trupele româneşti au fost conduse de Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării. În timp, peste 10.000 de militari români au participat la misiunile din Irak.

Din 2003 până în prezent, 30 de militari români au căzut la datorie începând în misiuni internaţionale desfăşurate în Irak şi Afganistan.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…