Acasă Extern Fiul lui Gaddafi va candida pentru președinția Libiei

Fiul lui Gaddafi va candida pentru președinția Libiei

Fiul lui Gaddafi, Saif al-Islam Gaddafi, va candida în alegerile prezidențiale din Libia, preconizate pentru anul viitor, a declarat purtătorul de cuvânt al familiei Gadaffi, Basem al-Hashimi al-Soul.

„Saif al-Islam Gaddafi, fiul fostului președinte libian, se bucură de sprijinul majorității triburilor din Libia pentru a putea candida la viitoarele alegeri prezidențiale din 2018”, a declarat șeful unui trib libian și purtătorul de cuvânt al familiei Gaddafi, Basem al -Hashimi al-Soul.

Basem al-Hashimi al-Soul a declarat agenției locale de presă” Egiptul azi”, că Saif al-Islam are sprijinul și prerogativele necesare pentru a pune capăt haosului care a cuprins Libia de la răsturnarea tatălui său, Muammar Gadaffi, în 2011.

Al-Soul spune că în curând va fi lansată platforma politică pentru campania prezidențială a fiului fostului lider libian Muammar Gaddafi.

„Platforma include câteva proceduri pe care Saif al-Islam Gaddafi le va înaninta Organizației Națiunilor Unite cu scopul de a ajuta Libia să treacă de la actuala perioadă de tranziție la stabilitate”.

Astăzi, Libia se luptă cu nesiguranța, în timp ce facțiunile tribale controlează diferite părți ale țării.

Saif al-Islam Gadaffi speră să unifice fracțiunile tribale și să restabilească pacea și stabilitatea în țara care a fost odată prosperă sub conducerea tatălui său.

„Saif al-Islam Gaddafi intenționează să impună mai multă securitate și stabilitate în conformitate cu geografia libiană și în coordonare cu toate facțiunile libiene”, a arătat al-Soul.

Această evoluție urmează anunțului făcut la începutul lunii de comandantului militar est-libian, Khalifa Haftar, că el „ar asculta voința poporului libian”, interpretat ca o indicație că el ar putea candida în alegerile prezidențiale de anul viitor.

Organizația Națiunilor Unite a sprijinit Acordul Național al Guvernul libian (GNA) referitor la organizarea de alegeri prezidențiale la jumătatea anului 2018.

„Noi credem că alegerile prezidențiale vor avea loc la mijlocul anului 2018”, a declarat Mohamed Siala, ministrul de Externe al GNA, care a vorbit cu reporterii străini la Convorbirile de la Valdai, din Rusia.

Saif Al-Islam Gaddafi a fost eliberat în luna iunie a acestui an după șase ani de captivitate în care a fost ținut de către de un grup militar din orașul libian Zintan.

Fiul lui Gaddafi a fost capturat în noiembrie 2011 după căderea regimului tatălui său și a fost ulterior condamnat la moarte în absență de către o instanță din Tripoli.

După eliberarea sa, Curtea Penală (CPI) Internațională a dispus arestarea și predarea sa, care a fost susținută de GNA.

El este urmărit de CPI fiind acuzat de crime împotriva umanității în timpul încercărilor nereușite ale tatălui său de a pune capăt răzvrătirii care a condus în cele din urmă la căderea regimului său.

Organizația Națiunilor Unite sprijină procesul de înregistrare a alegătorilor, deoarece urmărește reconcilierea fracțiunilor rivale și relansarea unei tranziții politice care ar conduce la alegeri electorale.

Misiunea ONU din Libia a spus anterior că speră că alegerile ar putea avea loc până la sfârșitul anului viitor, dar a recunoscut că există provocări complexe de securitate, politice și legislative pentru organizarea unui scrutin.

Ultimele alegeri din Libia, organizate în 2014, au fost contestate și au generat o și mai mare diviziune între facțiunile tribale care au apărut după revolta din 2011 care a dus la înlăturarea de la putere a lui Muammar Gaddafi.

Scrutinul din 2014 a dus la o escaladare conflictelor armate și la rivalizarea parlamentelor și a guvernelor înființate în capitala Tripoli și în est estul țării.

 

5/5 - (32 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Daciana ROIBU
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Cea mai veche pictură rupestră este de acum 45.500 de ani

Arheologii a descoperit cea mai veche pictură rupestră cunoscută până în prezent în lume: …