Acasă Extern Rusia ar câștiga în confruntarea cu NATO

Rusia ar câștiga în confruntarea cu NATO

Comandanții militari americani sunt îngrijorați întrucât, dacă ar trebui să facă față unui conflict cu Rusia, cea mai puternică armată din lume ar putea fi bocată de drumurile rutiere necorespunzătoare, relatează publicația Stars and Stripers.

Humvees ar putea fi blocate de drumurile înguste din Europa de Est, tancurile SUA ar putea zdrobi podurile de rugină prea slabe pentru a susține greutatea acestora. Iar, trupele ar putea întârzia datorită pașapoartelor oficiale și a companiilor feroviare.

Deși multe bariere ar fi diminuate în cazul în care ar exista o declarație de război, perioada neclară dinaintea unui angajament militar ar prezenta o problemă majoră. NATO are doar o forță schelet desfășurată în țările membre care împart granița cu Rusia. Forțele NATO de rezervă ar trebui să traverseze sute de kilometri, iar întârzierile – un amestec de birocrație, planificare proastă și infrastructură degradată – ar putea permite Rusiei să profite de teritoriul NATO în zona baltică, în timp ce administrația  armatei americane încă ar completeau cele 17 formulare necesare pentru a traversa Germania și Polonia.

Un exercițiu efectuat de Casa Albă arată că, în cazul unui război european cu Rusia, NATO ar pierde datorită problemelor logistice, confor sursei citate.

Această posibilitate este tangibilă, escadrila armatei american de vehicule blindate Sryker s-a deplasat, anul trecut, cu trenul pentru a ajunge din Germania în Georgia pentru a efectua exerciții timp de două săptămâni.  Durata acestui demers a fost de patru luni, lăsând trupele americane  aflate în Germania fără antrenament sau arme, a spus Lt. Col. Adam Lackey, comandantul escadrilei.

” Pentru a fi un factor eficient de descurajare trebuie să putem să ne mișcăm cât mai repede sau mai repede decât Rusia „, a declarat Ben Hodges, fostul general general al Armatei S.U.A. din Europa.

După ce s-a pensionat în decembrie, Hodges s-a dedicat problemelor alarmante de la Centrul de analiză a politicilor europene din Washington, DC și a reușit să promoveze cu succes problemele de mobilitate a trupelor pe ordinea de zi a summitului NATO de la Bruxelles, de luna viitoare. Statele Unite și NATO, a spus Hodges, trebuie să fie în măsură să „aibă suficientă capacitate de a se mobiliza pentru a nu exista erori de calcul în privința Rusiei”.

Rațiunea inițială a Alianței NATO a fost de a se apăra împotriva unui posibil război cu Rusia. Trupele occidentale au practicat în mod regulat la conflicte pe scară largă – iar linia de demarcație dintre Germania de Est și Germania de Vest a fost la doar câțva kilometri depărtare, unde se aflau desfășurați mai mult de 200.000 de soldați americani.

Dar, când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991, strategii militari occidentali au aruncat veseli manualele în speranța unei noi cooperări cu Moscova. După expansiunea NATO din 2004 pe teritoriul unde fusese odinioară Uniunea Sovietică, NATO nu avea planuri pentru a-și apăra noii membri.

„Nu ne-am gândit la extindere în termenii militari”, a declarat Douglas Lute, un general cu trei stele din aramata SUA și fost ambasador american la NATO, care, în calitate de tânăr ofițer, a patrulat pe frontiera germană, unde era staționat detașamenul lui.

Anexarea de către Rusia, în 2014, a Peninsulei Crimeea din Ucraina a provocat un șoc. Strategii militari occidentali au căutat să-și recupereze cărțile din perioada Războiului Rece din coșul de gunoi. Dar mușchii lor de luptă împotriva Rusiei s-au atrofiat până la punctul în care abia se pot încorda, iar abilitatea lor de a se deplasa în Europa a scăzut.

„Transportul este o problemă foarte practică, dar arată un simptom al unei probleme mai mari”, a spus Lute. „Acum ne confruntăm cu imaginea pe care am avut-o în ultimii 25 de ani despre Europa întreagă, liberă și în pace. Nu este întreagă, nu este liberă și nu este în pace”, a spus generalul Lute.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…