Acasă Extern Israelul participă alături de Forțele SUA în Europa de Est și Pacific

Israelul participă alături de Forțele SUA în Europa de Est și Pacific

Pentagonul trece printr-o schimbare majoră pentru a se concentra pe competiția de mare putere și caută aliați pentru a-și intensifica prezența în locuri care ar putea fi o surpriză.

Pentru a se confrunta cu puteri în creștere precum China și Rusia, militarii americani își schimbă rapid viteza și se aliază cu vechii prieteni într-un mod nou, astfel că  potențialii adversari  îă vor găsi destul de inconfortabil, relatează publicația Defence.

Într-o serie de exerciții militare majore, ce vor fi efectuate în această lună, care se întind de la Marea Baltică până la Pacific, puteri mici precum Israelul și Vietnamul – rareori incluse în exercițiile multinaționale conduse de Statele Unite – își asumă o nouă importanță, Washingtonul apropiindu-și prietenii în schimbarea strategică cu privire la concurența în domeniul energiei.

Cea mai notabilă includere în noua strategie este Israelul, care are o dublă datorie din poziția de nou partener în Europa și Pacific. Ministerul israelian al Apărării (IDF) participă la RIMPAC, cel mai mare exercițiu naval din lume, în largul coastelor din Hawaii, și la Swift Response, un exercițiu major de teren, care se desfășoară, în această lună, în Polonia, Germania, Letonia și Lituania.

În Europa, aproximativ 40 de parașutiști israelieni vor colabora cu Brigada 173 a Armatei S.U.A. într-o operațiune de confiscare a aerodromului Miroslawiec din Polonia, a spus purtătorul de cuvânt al Armatei S.U.A, pentru publicația Defense. Aceasta este prima dată când IDF participă la un exercițiu al Comandamentului European din SUA, desfășurat în afara Israelului.

Neașteptata participare a parașutiștilor IDF în Europa de Est subliniază importanța acestora. Armata „se pregătește continuu cu aliați și parteneri din întreaga Europă pentru a ne asigura că unitățile noastre sunt pregătite și capabile să colaboreze dacă suntem chemați să facem acest lucru într-o perioadă de criză”, a spus purtătorul de cuvânt pentru surda citată.

Forțele americane și israeliene cu siguranță nu sunt străine. În martie, IDF și armata americană au efectuat un exercițiu de două săptămâni cu unitățile Juniper Cobra în Israel, cu 2.000 de trupe israeliene de apărare aeriană, cu cel puțin 2.500 de soldați americani care au trecut printr-o serie de exerciții intensive de apărare aeriană folosind cele mai avansate capabilități defensive. Oficialii israelieni și americani au arătat clar că, forțele americane și israeliene vor lupta împreună în viitor, dacă ar fi necesar.

Invitația Pentagonului ca forțele israeline să li se alăture după exercițiile militare comune în Orientul Mijlociu vine într-un moment în care administrația Trump întărește alianța dintre cele două țări, inclusiv prin mutarea Ambasadei SUA în Ierusalim și prin oferirea de sprijin pentru Israel, pe fondul condamnării internaționale a uciderii de zeci de protestatari palestinieni neînarmați – mulți aliniați cu Hamas – la granița dintre Gaza și Israel în ultimele săptămâni.

În acest an, Israelul a efectuat mai multe atacuri asupra țintelor iraniene din Siria folosind pentru prima dată avionul de luptă  F-35 pentru distruge bazele de pregătire iraniene și depozite de arme. Israelul a devenit din ce în ce mai preocupat de prezența milițiilor sprijinite de Iran pe flancul de nord și a promis să nu permită Teheranului să obțină o poziție permanentă în Siria.

În Pacific, participarea Israelului la RIMPAC face parte din „eforturile țării de a-și menține și consolida capabilitățile”, a spus un purtător de cuvânt al IDF, în timp ce refuză să furnizeze informații suplimentare despre cât de mare va fi prezența IDF. Flota a treia a Marinei SUA nu a răspuns la mai multe cereri de informații adresate de publicația Defence.

RIMPAC va fi lansat pe 27 iunie și va fi de departe cel mai mare exercițiu naval din lume, iar în acest an vor fi incluse forțe din 26 de state, 47 nave de suprafață, cinci submarine, mai mult de 200 de aeronave și 25.000 de militari. În plus, anul acesta va marca pentru prima dată prezența Israelului, Vietnamului, Sri Lanka și Braziliei.

Exercițiul este umbrit de amenințările unui război comercial între Washington și Beijing și de decizia Pentagonului de a retrage invitația de participare pentru China. În ultimele două exerciții RIMPAC au participat nave de război chinezești, dar purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Lt. Col. Christopher Logan, a declarat că retragerea invitației pentru Beijing este rezultatul continuării militarizării Chinei în a Insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud. „Comportamentul Chinei este incompatibil cu principiile și scopurile exercițiului RIMPAC”, a declarat Logan într-un comunicat de presă. „Avem dovezi clare că China a lansat rachete anti-navă, sisteme de rachete de suprafață și jamme electronice  în regiunea Insulelor Spratly din Marea Chinei de Sud”.

Dar armata americană, căutând să-și dezvolte forțele în Pacific în timp ce se grăbește să se dezvolte și să obțină noi arme de precizie cu rază lungă de acțiune pentru a contracara avantajele chinezești în Marea Chinei de Sud, se asigură că își vaarăta puterea la RIMPAC. Anul acesta va include o exploatare live a unei rachete cu rază lungă anti-nave (LRASM) de la o aeronavă a Forțelor Aeriene ale SUA, lansarea de rachete de suprafață de către Forța de Apărare Militară din Japonia și utilizarea unei rachete navale de la un lansator pe partea din spate a unui sistem de încărcare paletizată de către armata americană, întrucât serviciul la sol caută modalități de a-și proteja navele logistice.

În luna mai, Forța aeriana B-1B a tras cu succes doua LRASM-uri. Muniția produsă de Lockheed Martin îmbină un penetrant de 1.000 de lb și o capcană de fragmentare a exploziei, un GPS digital îmbunătățit împotriva jamurilor și un senzor / căutător cu mai multe moduri pentru detectarea și distrugerea anumitor ținte în cadrul unei grupări de nave.

US Army Europe a declarat că exercițiile sunt „o demonstrație a angajamentului și solidarității Alianței” în momentul în care manevrele militare ale Rusiei îngrijorează tot mai mult membrii NATO din apropiere și nu sunt „o provocare a Rusiei”.

Dar miercuri, la Bruxelles, secretarul NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că se așteaptă ca miniștri Apărării să aprobe săptămâna aceasta două noi comenzi NATO de forță – unul în Norfolk, Virginia, scare se concentreză asupra securității atlantice și altul în Ulm, Germania, pentru logistica din Europa.

„Mă aștept să fim de acord și cu Inițiativa de pregătire NATO – the Four 30s”, a spus Stoltenberg. Programul ambițios va asigura că până în 2020 aliații NATO vor avea 30 de batalioane mecanizate, 30 de escadroane de aviație și 30 de nave de luptă capabile să se desfășoare în 30 de zile sau mai puțin.

„Nu este vorba despre înființarea sau desfășurarea de noi forțe”, a spus Stoltenberg. „Este vorba despre sporirea pregătirii forțelor existente a fiecărui aliat”.

Vom vedea ce are de spus Vladimir Putin.

5/5 - (4 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…