Acasă Extern SUA a cerut reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate

SUA a cerut reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate

 Statele Unite au cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre încălcarea drepturilor omului în Iran.

Rusia a criticat ferm SUA pentru convocarea Consiliului de Securitate al ONU împotriva protestelor din Iran.

Reprezentantul Rusiei, Vassily Nebenzia, a declarat că implicarea consiliului într-o „afacere internă” ar afecta ONU.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a lăudat protestele din Iran spunând că sunt  „expunere a poziției oamenilor curajoși”.

Ambasadorul Iranului la ONU a declarat că SUA abuzează de puterea sa ca membru permanent al Consiliului de Securitate.

Miercuri, șeful Gărzii Revoluționare din Iran a declarat că a înfrânat ceea ce el a descris ca fiind „un șantaj” la adresa țarii.

Statele Unite „au pierdut fiecare bucată de autoritate și credibilitate morală, politică și juridică în ochii întregii lumi”, a declarat reprezentantul iranian Gholamali Khoshroo în cadrul reuniunii ONU.

Ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, a declarat că orice intervenție în politica internă a Iranului ar fi contraproductivă și că protestele recente nu au amenințat pacea și securitatea internațională.

Ambasadorul Franței la ONU, François Delattre a declarat că, comunitatea internațională trebuie să se angajeze să pună pe deplin în aplicare acordul nuclear cu Iranul, pe care administrația Trump a refuzat să o recertifice.

Cererea ambasadoarei Haley pentru întâlnirea de urgență a surprins membri Consiliului de Securitate, trebuind să facă lobby împotriva opoziției rusești.

Pentru ca o problemă să fie adăugată la ordinea de zi a Consiliului de Securitate, Harley a avut nevoie de susținerea a cel puțin nouă dintre cei 15 membri.

Trimisul american a declarat Consiliului că Washingtonul a declarat că „nu există egalitate în Iran, liderii țării caută libertate pentru ei înșiși, prosperitate pentru familiile lor și demnitate pentru națiunea lor”.

Vineri, ambasadorul iranian Khoshroo a declarat la ONU că Teheranul are „dovezi clare” că demonstrațiile erau „foarte direcționate din străinătate”.

Ambasadoarea Haley a spus că afirmația ambasadorului iarnian este „o încercare necinstită de a numi protestatarii marionete ale puterilor străine” pentru a descuraja SUA să vorbească.

Vineri, zeci de mii de suporteri pro-guvernamentali au ieșit din nou pe străzile din Iran, a relatat televiziunea de stat iraniană.

 

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…