Acasă Extern SUA  și UE sunt de acord să reducă barierele comerciale

SUA  și UE sunt de acord să reducă barierele comerciale

Statele Unite au convenit să depună eforturi pentru reducerea barierelor comerciale cu Uniunea Europeană, a declarat Donald Trump, miercuri, după întâlnirea cu șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Cei doi au convenit să lanseze o „nouă fază” în relații și să acționeze în direcția tarifelor zero, a afirmat președintele SUA.

De asemenea, au fost de acord să crească volulul comerțului cu produse din agricultură și cu serviciile, inclusiv exporturile mai mari de soia din SUA către UE.

Acordurile vin în contextul intensificării tensiunilor dintre SUA și UE.

Cei doi lideri au dezamorsat ceea ce amenința să devină un război comercial între cele două blocuri, alimentat de tarifele stabilite de președintele Trump pentru exporturile europene de oțel și aluminiu și de amenințările de extindere a tarifelor la autoturisme.

Relația dintre SUA și Europa a fost înrăutățită de aparenta apropiere a președintelui Trump de președintele rus Vladimir Putin și de atacurile asupra NATO și UE.

Ce s-a convenit?

Vorbind în cadrul unei conferințe de presă comună cu Jean-Claude Juncker, la Casa Albă, președontele Trump a declarat o „nouă fază a relației” dintre cele două blocuri comerciale, afirmând că este „o zi  mare pentru comerțul liber și echitabil”.

Președintele CE i-a mulțumit președintelui Trump și a salutat „întâlnirea bună, constructivă”.

UE va crește achizițiile de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, a spus președintele Trump, devenind un „cumpărător masiv”.

El a adăugat că va exista o creștere a comerțului cu servicii și produse agricole.

„UE va începe să cumpere mai multă soai boabe – ele sunt o piață extraordinară – vor cumpăr multă soia boabe de la fermierii noștri, în special în Midwest”, a spus Doanld Trump.

Ce doi lideri au fost, de asemenea, de acord să nu fie impuse alte tarife pe durata negocierilor – ceea ce președintele Juncker a că este o „concesie majoră” a președintelui Trump – și să depună eforturi pentru reforma Organizației Mondiale a Comerțului.

Jean-Claude Juncker a spus că a avut loc o „înțelegere” pentru un acord privind tarife zero la bunurile industriale.

„Astăzi am dorit să încheiem o înțelegere și am făcut o înțelegere. Avem o serie de domenii în care să lucrăm împreună”, a spus Juncker.

Nu s-au făcut anunțuri cu privire la tarifele auto și nu a fost clar dacă s-au înregistrat progrese în rezolvarea problemei. Președintele Trump a amenințat că va impune tarife de 25% pentru importurile auto europene.

Jean-Claude Juncker a spus că atât el cât și președintele Trump  a fost de acord să reevalueze barierele de securitate națională în „timp util”.

Reacții privind acordul?

Guvernele și oficialii din Europa au căutat rapid acordul domnului Trump cu dl Juncker.

Pe Twitter, oficialul Comerțului UE, Cecilia Malmstrom, a declarat că cei doi „transformă pagina” din domeniul comercial, în timp ce ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a salutat acordul ca fiind un „progres”.

Cu toate acestea, alții lideri au avut un entuziasm temperat.

Bart Oosterveld de la think-tank-ul Consiliului Atlantic a numit acordul „reluarea unui dialog de bază” și a spus că acordurile privind GNL și soia nu sunt extrem de semnificative.

„Evitarea dezastrului nu este un succes”, a spus el.

Cum s-a ajuns aici?

Președintele Trump a impus un tarif de 25% pentru oțel și un tarif de 10% pentru produsele din aluminiu din UE, Canada și Mexic din motive de securitate națională – ceea ce reprezintă o provocare pentru UE la Organizația Mondială a Comerțului.

Președintele american a criticat ceea ce consideră a fi practici comerciale neloiale ale aliaților SUA și anterior a numit UE un „dușman” al comerțului.

UE, la rândul său, a răspuns cu tarife pentru produsele de brand ale SUA, de la motociclete Harley Davidson la bourbon.

Harley Davidson și producătorii de mașini din Statele Unite au avertizat recent costul financiar pe care aceste tarife le cauzează afacerilor lor.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…