Acasă Extern SUA: Trump întreabă de ce nu a fost acuzat Prodesta

SUA: Trump întreabă de ce nu a fost acuzat Prodesta

Tony Podesta, fratele mai mare al președintelui campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta, și cofondatorul grupului de lobby Podesta, a intrat în centrul atenției după ce președintele Donald Trump a pus sub semnul întrebării motivul pentru care nu a fost „acuzat și arestat”, a relatata postul american de televiziune Fox News.

Președintele Trump s-a concentrat pe Podesta într-o postare pe Twitter, duminică, cu privire la  ancheta specială a consilierului Robert Mueller despre presupusa intruziune a rușilor în campania electoral a președintelui Donald tru,p din 2016.

În octombrie, au apărut rapoarte că Mueller investighează Grupul Podesta în legătură cu activitatea de lobby în numele unui grup nonprofit numit Centrul European pentru o Ucraina modernă (ECMU). Potrivit acuzației unui avocat al fostului manager de campanie al Trump, Paul Manafort și asociatul Rick Gates, ECMU din Bruxelles a funcționat ca un „purtător de cuvânt” pentru Viktor Ianukovici, președintele pro-rus al Ucrainei între 2010 și 2014.

Rechizitoriul a susținut că Manafort și Gates au angajat grupul Podesta și o altă firmă pentru a face  lobby pentru ECMU – „clientul nominal”, în cuvintele din rechizitoriu – astfel încât Manafort și Gates să-și poată continua activitatea cu privire la numele lui Ianukovici, fără a face dezvăluirile juridice necesare către Departamentul de Justiție.

Rechizitoriul susține că Grupul Podesta nu a fost plătit direct de ECMU, ci mai degrabă prin conturi bancare offshore controlate de Manafort și Gates. De asemenea, a susținut că Gates a oferit Grupului Podesta puncte false de discuție pentru a acoperi activitatea grupului și a lui Manafort cu privire la prestația pentru Ianukovici și ECMU.

Manafort se confruntă cu acuzații de a fi acționat ca agent străin neînregistrat și de declarații false legate de activitatea sa politică din Ucraina și de împrumuturile pe care le-a luat pentru a achiziționa proprietăți în SUA. Gates a pledat vinovat la acuzațiile de conspirație federală și pentru declarații false și cooperează cu investigația lui Mueller.

Potrivit Centrului de Politici Responsabile, ECMU a plătit pentru activitatea Grupului Podesta 1,02 milioane de dolari pentru anii 2012 și 2013.

Numele lui Tony Podesta nu este menționat în acuzațiile lui Manafort și Gates și nu este clar dacă, și ve anume știa din activitatea acestora desfășurată pentru ECMU și Ianukovici. Cu toate acestea, foștii angajați ai Grupului Podesta au declarat pentru ABC News că sunt sceptici față de potențialii clienți ai acestora.

Wall Street Journal a relatat luna trecută că Podesta a facut afaceri de peste 5 milioane în 2015, dublu față de ceea ce fusese cu patru ani înainte. Potrivit ziarului, unii dintre acești clienți au fost guvernele Arabiei Saudite, Irakului și Sudanului de Sud.

În aceeași zi în care acuzațiile de la Manafort și Gates au devenit publice, 30 octombrie, Tony Podesta a anunțat că va părăsi compania. Potrivit Centrului de Politici Responsabile, veniturile din lobby ale Grupului Podesta au scăzut de la un nivel ridicat de 29,3 milioane de dolari în 2010 în timpul președinției lui Obama, la 18,4 milioane de dolari în 2017, cel mai mic venit înregistrat din  2008, deoarece clienții au angajat Podesta în așteptarea unei președinții a lui Hillary Clinton.

Grupul Podesta și-a încetat activitatea în luna noiembrie a anului trecut. Majoritatea angajaților s-au alăturat unei noi firme, Cogent Strategies, condusă de ultimul CEO al Podesta, Kimberley Fritts.

ABC News a relatat duminică despre șase foști angajați care au fost intervievați de anchetatori federali în legătură cu investigația lui Mueller. Jurnalul a relatat că la acele interviuri Podesta a oferit companiei banii să plătească taxele legale. Trei foști asociați au declarat pentru ABC News că banii nu au fost plătiți.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Sofia FEIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Olanda: Proteste viloente împortiva măsurilor COVID – zeci de persoane arestate și șapte persoane rănite

Poliția olandeză a deschis focul asupra protestatarilor care au participat la revoltele ca…