Acasă Extern SUA va discuta direct cu Coreea de Nord

SUA va discuta direct cu Coreea de Nord

SUA este gata să vorbească în orice moment cu Coreea de Nord fără precondiții, a spus Secretarul de stat Rex Tillerson.

Declarația lui Tilleson pare să schimbe poziția SUA față de cerințele anterioare cu privire la dezarmarea prealabilă a Coreei de Nord înainte a a purta orice discuții.

Casa Albă a anunțat că punctul de vedere al Președintelui Donald Trump asupra Coreei de Nord „nu s-a schimbat”.

Dezvoltarea și testarea armelor nucleare de către Coreei de Nord a condus la sancțiuni mari din partea Statelor Unite împotriva regimului politic de la Phenian.

Jeffrey Feltman, înalt reprezentant ONU, care a vizitat recent Phenian, a declarat că oficialii nord-coreeni  consideră că este „important să prevină războiul”.

Relațiile diplomatice dintre SUA și Coreea de Nord au fost tensionate de rachetele balistice lansate de Coreea de Nord și de un dialog conflictual între Președintele american Donald Trump și liderul Coreei de Nord, Kim Jong-un.

În discursul susținut, marți, la Forumul de politică al Consiliului Atlantic, Rex Tillerson a declarat că SUA „nu pot accepta pur și simplu înarmarea nucleară a Coreei de Nord”.

Încercând să atenueze poziția Statelor Unite față de eventualele discuții viitoare, Tillerson a spus: „Să ne întâlnim și să vorbim despre vreme, dacă vreți, să vorbim despre masă dacă este pătrată sau rotundă. Atunci putem începe să întocmim o hartă, o foaie de parcurs cu ceea ce este de făcut.”

Rex Tilleson a insistat că trebuie să existe mai întâi o „perioadă de liniște” fără teste nucleare sau lansări de rachete. El a adăugat că, sancțiunile economice și diplomatice vor continua până când „va cădea prima bombă”, iar Președintele Donald Trump dorește ca principalul aliat al Phenianului, China, să întrerupă aprovizionarea cu petrol a Coreei de Nord.

Secretarul de stat american, Rex Tilleson, a spus exisă o preocupare majoră din partea Chinei, care a făcut planuri de urgență pentru a găzdui refugiații nord-coreeni în eventualitatea unui conflict.

La câteva ore după comentariile făcute de Rex Tilleson, Purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Sarah Sanders, a declarat într-o conferință de presă că viziunea Președintelui Trump cu privire la Coreea de Nord „nu s-a schimbat”.

„Coreea de Nord acționează într-un mod nesigur nu numai pentru Japonia, China și Coreea de Sud, ci pentru întreaga lume. Acțiunile Coreei de Nord nu sunt bune pentru nimeni și cu siguranță nu sunt bune nici pentru Coreea de Nord”, a declarat Sanders.

Astăzi, presa de stat din Coreea de Nord a declarat că liderul Kim Jong-un a promis că țara sa va deveni „cea mai puternică forță nucleară și puterea militară din lume”.

Vorbind la o Conferință a industriei de muniții, Kim Jong-un a spus despre recenta lansare de către Coreea de Nord a unei rachete balistice intercontinentale Hwasong-15 că este „o mare victorie istorică”.

Coreea de Nord „a lăsat ușa deschisă”

Reprezentantul ONU, Jeffrey Feltman, a spus că, deși oficialii nord-coreeni nu au oferit niciun angajament, ei au convenit că discuțiile ar trebui să continue.

„Au fost de acord că este important să se prevină războiul”, a spus el în prima sa informare de la călătoria pe care a avut-o la Phenian, săptămâna trecută, unde timp de patru zile a avut discuții cu reprezentanții nord-coreeni.

„Am lăsat ușa întredeschisă și sper că ușa se va deschide pentru negocierea unei soluții”, a spus Feltman.

5/5 - (11 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…