Acasă Extern Suedezii se pregătesc de război

Suedezii se pregătesc de război

Suedia va trimite instrucțiuni cetățenilor săi, săptămâna viitoare, despre cum trebuie să facă față izbucnirii unui război, deoarece țara se confruntă cu Rusia în Marea Baltică, relatează Reuters.

Broșura de 20 de pagini intitulată

„Dacă apare criza sau războiul”

oferă sfaturi privind obținerea de apă curată, și găsirea unui adăpost de protecție în timpul bombardamentelor.

Campania publică de informare demarată de Suedia este prima de acest fel de după Războiul Rece.

Suedezilor li se spune că au datoria de a acționa dacă țara lor este amenințată. „Dacă Suedia este atacată de o altă țară, nu vom renunța niciodată”, se spune în broșură. „Toate informațiile date în sensul că rezistența va înceta sunt false”.

Editorul broșurii, Agenția Suedeză pentru Contingențe Civile, nu a explicat de unde ar putea veni un atac. „Chiar dacă Suedia este mai sigură decât majoritatea țărilor, există amenințări”, a declarat șeful agenției, Dan Eliasson, jurnaliștilor.

Dar, Suedia și alte țări din regiune au fost în alertă după anexarea de către Rusia a Peninsulei Crimeea în martie 2014. De asemenea, au acuzat Rusia de încălcări repetate ale spațiului lor aerian – afirmații pe care Moscova le-a respins sau nu a răspuns.

Kremlinul a insistat în trecut că nu se amestecă în afacerile interne ale altor țări și a acuzat puterile occidentale că promovează „rusofobia”.

Guvernul de la Stockholm a denunțat în repetate rânduri agresiunea Rusiei drept motiv pentru o serie de măsuri de securitate, inclusiv reintroducerea în acest an a serviciului militar de recrutare obligatorie și staționarea de trupe pe insula baltică Gotland.

Guvernul suedez a decis să înceapă creșterea cheltuielilor militare începând din 2016, recuperând anii de declin militar.

Broșura este deja expediată spre cele 4,8 milioane de locuințe din Suedia, avertizând cetățenii că livrările de alimente, medicamente și benzină ar putea să fie limitate în timpul unei crize.

De asemenea, în broșură sunt prezentate alimentele potrivite pentru apovizionare în cazul unei crize sau conflict: lapte de ovăz, conserve de sos Bolognese și de somon ca exemple de alimente pe care oamenii ar trebui să le păstreze în caz de urgență, împreună cu tortilla și sardine.

Broșura descrie avertizarea unui raid aerian, la fel ca în prima ediție publicată în 1961.

Suedia nu a fost în război cu nimeni de peste 200 de ani, după războiul cu Norvegia în 1814.

Suedia a fost stat neutru în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…