Acasă Extern Summitul Trump-Putin va avea loc la Helsinki, pe 16 iulie

Summitul Trump-Putin va avea loc la Helsinki, pe 16 iulie

Președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin vor avea primul summit pe 16 iulie la Helsinki, un loc renumit pentru diplomația Războiului Rece.

Kremlinul și Casa Albă au anunțat simultan locul și data summitului, la o zi după ce au făcut o înțelegere privind organizarea întâlnirii, după  vizita la Moscova a consilierului american pentru securitate națională, John Bolton.

„Cei doi lideri vor discuta despre relațiile dintre Statele Unite și Rusia și o serie de probleme de securitate națională „, a spus Casa Albă într-o declarație similară cu cea transmisăde Kremlin.

Donal Trump îl va întâlni peVladimir  Putin după ce va participat la un summitul liderilor NATO din 11-12 iulie și după vizita în Marea Britanie. Iar, președintele Putin va participa lasummit după  ceremonia de închidere a Cupei Mondiale de Fotbal pe 15 iulie, în Rusia.

Cei doi lideri s-au întâlnit de două ori înaintea acestui summit cu ocazia unor summituri internaționale și au vorbit de cel puțin opt ori la telefon, și au avut comentarii pozitive unul despre altul.

Summitul Trump-Putin ar putea irita aliații americani care doresc să-l izoleze pe Putin, cum ar fi Marea Britanie sau țări precum Ucraina care nu apreciază atitudinea prietenoasă a lui Trump față de liderul rus.

Este, de asemenea, probabil să existe critici cu privire la angajamentul președintelui Trump față de alianța NATO, existând procupări față de fricțiunile sale cu vechii aliați, cum ar fi Canada și Germania, în legătură cu comerțul.

„Există îngrijorare în legătură cu această întâlnire, la fel cum există o neliniște față de Trump”, a spus un diplomat NATO pentru Reuters, care a refuzat să îi apară numele din cauza sensibilității subiectului.

„Ce va spune, care este pregătirea lui, este conștient de simbolism? Securitatea americană privind Rusia merge mai departe decât ar dori Europa … dar dacă Trump va strânge relația de prietenie cu Putin, ar putea să lase în ceață politica SUA „, a adăugat diplomatul.

5/5 - (5 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…