Acasă Extern Taiwanul stă pe un butoi de pulbere

Taiwanul stă pe un butoi de pulbere

Noua politică a Statelor Unite în Taiwan deranjează China.

Un ziar chinez citi pe scară largă a relatat joi că, China ar trebui să se pregătească pentru o acțiune militară asupra Taiwanului pentru a exercita o presiune asupra Washingtonului în ceea ce privește cooperarea în Coreea de Nord, după ce Statele Unite au adoptat o lege pentru a spori legăturile cu Taiwanul.

Beijingul a fost înfuriat după ce președintele american Donald Trump a semnat săptămâna trecută legislația care încurajează Statele Unite să trimită înalți oficiali în Taiwan pentru a se întâlni cu omologii taiwanezi și viceversa.

Adjunctul Secretarului de stat american, Alex Wong, a declarat miercuri în Taipei că angajamentul Statelor Unite față de Taiwan nu a fost niciodată mai puternic și insula este o sursă de inspirație pentru restul regiunii Indo-Pacific.

China susține că Taiwanul face parte din teritoriul său, iar președintele chinez Xi Jinping a declarat marți că Taiwanul se va confrunta cu „pedepsirea istoriei” pentru orice încercare de separatism.

Global Times a declarat într-un editorial că China a trebuit să „reprime”  legea prin presiunea asupra  Statelor Unite în alte domenii de cooperare bilaterală, cum ar fi Coreea de Nord și Iranul.

„Continentul (China) trebuie, de asemenea, să se pregătească pentru o confruntare militară directă în Strâmtoarea Taiwan. Trebuie să clarifice faptul că escaladarea schimburilor oficiale dintre SUA și Taiwan va aduce consecințe grave asupra Taiwanului „, a declarat cotidianul oficial al Partidului Comunist, People’s Daily.

Cotidianul sugerează că, China ”poate trimite avioane militare și nave de război de-a lungul Strâmtorii. Acest lucru poate fi implementat treptat, în funcție de situația transfrontalieră „., a relatat Reuters.

Subliniind preocupările Chinei, guvernul Taiwanului și ambasada americană care există de facto pe insulă, a declarat că un al doilea înalt oficial american va vizita Taiwanul săptămâna aceasta, Secretarul adjunct pentru comerț pentru producție, Ian Steff.

La Beijing, purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe, Hua Chunying, a reiterat opoziția Chinei față de contactele oficiale dintre SUA și Taiwan, îndemnând la lectura comentariului făcut de președintele chinez Xi Jinping la începutul săptămânii. „Poporul chinez împărtășește convingerea comună că nu este niciodată permisă și este absolut imposibil să se separe orice centimetru din teritoriul marii noastre țări China”, a declarat Hua citând din Xi.

Insula este una dintre cele mai sensibile probleme ale Chinei și un potențial punct de foc militar.

Subliniind această amenințare, Taiwanul a trimis miercuri nave și un avion pentru a supraveghea din umbră un grup de transportatori aerieni chinezi prin Strâmtoarea Taiwan, a afirmat ministerul apărării.

Ostilitatea Chinei față de Taiwan a crescut de la alegerea în 2016 a președintelui Tsai Ing-wen, membru al Partidului Progresist Pro-independență al insulei.

China suspectează că Tsai dorește să obțină independența oficială, ce ce este de neacceptat pentru liderii Partidului Comunist de la Beijing, deși Tsai a declarat că dorește să mențină status quo-ul și se angajează să asigure pacea.

5/5 - (6 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Paul MOLDOVAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

EUROPA: Proteste în masă împotriva blocajelor și vaccinurilor COVID la Praga, Viena, Roma, urmează Elveția și Croația

Mii de protestatari s-au adunat sâmbătă la Viena, după ce guvernul austriac a anunțat un b…