Acasă Extern Sarkozy este pus sub sub supraveghere judiciară

Sarkozy este pus sub sub supraveghere judiciară

Sarkozy a fost eliberat din custodia poliției, dar a fost pus sub supraveghere judiciară, a relatat Reuters.

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost declarat suspect de procuratura franceză după ce a fost reținut de poliție timp de două zile. El este suspect că a primit bani de la liderul libian al Muammar Gaddafi pentru a finanța ilegal campania electorală din 2007 care l-a adus la Palatul Elysee.

Nicolas Sarkozy, în vârstă de 63 de ani, a fost președintele Franței în perioada 2007-2012 și este în continuare un jucator influent în spatele scenei politicii de dreapta. El este investigat pentru transferuri de bani, inclusiv transferuri bancare între Tripoli si Paris în lunile de dinaintea câștigării puterii.

Dosarul a fost deschis în urmă cu cinci ani.

Ancheta se va concentra acum pe presupuse infracțiuni care includ corupția pasivă, finanțarea ilegală a campaniei electorale și ascunderea utilizării abuzive a fondurilor publice libiene, a declarat un funcționar din cadrul sistemului judiciar, cu condiția anonimatului, modul standard de a comunica despre astfel de probleme în Franța.

Este cea de-a doua investigație majoră pentru Sarkozy, care s-a mai confruntat cu astfel de acuzații privind depășire ilegală a cheltuielilor de campanie în timpul candidaturii sale pentru un nou mandat în 2012.

În cazul de față, acuzațiile sunt făcute de un om de afaceri franco-libian, Ziad Takieddine, care a declarat că  Gaddafi i-a dat șefului de campanie al lui Sarkozy 5 milioane de euro înaintea alegerilor din 2007.

Sarkozy însuși nu a comentat în mod public, deoarece a fost chemat marți prentru prima dată la poliție pentru a fi interogat. El a respins în trecut afirmațiile ca fiind „grotești” și le-a descris ca fiind o „manipulare”. Sursa din sistemul judiciar a spus că a negat acuzațiile în timpul interogării.

Ancheta a început în 2013, după ce site-ul de investigației Mediapart a publicat acuzațiile lui Takieddine.

Într-un interviu acordat ziarului L’Orient du Jour din Liban, publicat marți, Takieddine a declarat că a acționat ca intermediar între Franța și Libia în perioada în care Sarkozy a fost ministru de interne, înainte de alegerile din 2007.

La cinci luni după ce președintele Sarkozy a fost ales președinte, Gaddafi l-a vizitat la Paris, îa prima sa vizită de stat după multe decenii într-o capitală occidentală. Excentricul lider libian a așezat un cort în stil Bedouin lângă Palatul Elysee.

Mai târziu, Sarkozy a devenit unul dintre principalii susținători ai campaniei militare împotriva lui Gaddafi, care a dus la răsturnarea și uciderea dictatorului de către rebeli în 2011.

5/5 - (3 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Cătălin RUS
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Un militar rus și-a sacrificat viața apărând cu propriul trup o mamă și fiică de tirul de mortiere tras de Nazi Azov

În Mariupol, un soldat rus, căruia încă nu i s-a aflat numele,  și-a pierdut viața în timp…