Acasă Intern STATUL SECURIST: Protocolul între Inspecţia Judiciară şi SRI, făcut PUBLIC

STATUL SECURIST: Protocolul între Inspecţia Judiciară şi SRI, făcut PUBLIC

Inspecţia Judiciară a publicat, marţi, protocolul încheiat cu Serviciul Român de Informaţii (SRI) precizând că a cerut, în martie 2018, declasificarea acestuia. Instituţia anunţă că nu a solicitat şi nu a transmis SRI-ului date şi informaţii în baza acestui Protocol.

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare anunţă că au solicitat, pe 28 martie 2018, declasificarea „Protocolului privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii”, încheiat pe 29 februarie 2016.

Protocolul şi-a încetat efectele pe data de 8 martie 2017.

Inspecția Judiciară a publicat, pe pagina de Facebook, protocolul încheiat cu SRI.

Protocolul încheiat între Inspecţia Judiciară şi SRI, în 2016, prevede modalitatea de cooperare dintre instituţii şi modul în care Inspecţia se obligă să raporteze SRI cum a folosit datele primite.

Inspecţia anunţă acum că în acea perioadă nu a fost vreo cercetare disciplinară ca urmare a datelor SRI.

Semnatarii Protocolului sunt Lucian Netejoru, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare şi fostul prim- adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, în anul februarie 2016. Iar avizele de legalitate din partea celor două instituţii sunt date de fostul inspector şef adjunct Gheorghe Stan şi fostul şef al Direcţiei juridice din SRI, Dumitru Dumbravă.

Protocolul arată modalitatea de colaborare dintre instituţii şi cum Inspecţia Judiciară trebuie să anunţe ce a făcut cu informaţiile primite.

Cooperarea se realizează în temeiul legii şi al prezentului Protocol, cu respectarea strictă a atribuţiilor şi competenţelor Părţilor, prin valorificarea eficientă a posibilităţilor pentru identificarea anticipată, prevenirea şi combaterea abaterilor disciplinare în rândul magistraţilor şi înlăturarea în tip util a unor fapte care ar putea afecta înfâptuirea justiţiei sau realizarea securităţii naţionale.

Serviciul Român de Informaţii transmite:

  1. a) la solicitare, orice informaţie referitoare la lucrurile aflate pe rolul Inspecţiei Judiciare
  2. b) din oficiu, orice informaţie în legătură cu acte sau fapte susceptibile a fi încadrate ca fiind abateri disciplinare săvârşite de magistraţi

art. 4 Inspecţia Judiciară, în urma efectuării verificărilor prealabile proprii, potrivit legii, va comunica în termen rezonabil utilitatea datelor şi informaţiilor transmise de SRI şi, respectiv, modul lor de valorificare.

art.5 Transmiterea de date şi informaţii de către părţi se realizează cu respectarea legislaţiei în vigoare privind protecţia informaţiilor clasificate şi numai cu aprobarea conducerii părţilor”

La Capitolul Dispoziţii Finale din protocol se arată că: „art. 7. Anual, părţile vor realiza analiza modului de desfăşurare a cooperării dintre acestea. art. 8. Protocolul se încheie pe durată nedeterminată şi poate fi completat sau modificat cu acordul părţilor, prin acte adiţionale care vor face parte integrantă din acesta”.

Totodată: „În situaţii de excepţie, datele şi informaţiile transmise de SRI pot fi introduse, doar cu acordul acestuia, în dosarele Inspecţiei Judiciare şi numai cu respectarea prevederilor de la alin 2 şi a dispoziţiilor legale privind protecţia informaţiilor clasificate”.

Inspecţia Judiciară este instituţia care se ocupă cu cercetarea posibilelor abateri disciplinare săvârşite de procurori şi judecători. Instituţia a anunţat că nu a transmis date către SRI, iar în perioada februarie 2016- martie 2017, nu au existat cercetări disciplinare ca efect al protocolului.

„În niciuna dintre procedurile administrative de verificare a activităţii şi conduitei judecătorilor, procurorilor şi magistraţilor-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, derulate în intervalul în care Protocolul a fost în vigoare, Inspecţia Judiciară nu a solicitat şi nu a transmis Serviciului Român de Informaţii ,date şi informaţii. De asemenea, în acelaşi interval nu a fost exercitată nici o acţiune disciplinară ca efect al protocolului. Subliniem că toate acţiunile disciplinare exercitate de Inspecţia Judiciară au fost întemeiate exclusiv pe situaţii de fapt constatate nemijlocit de inspectorii judiciari, fără alte date şi informaţii furnizate în temeiul Proctocolului ori a vreunei colaborări cu alte entităţi”, precizează Inspecţia Judiciară.

Protocolul şi-a încetat efectele pe data de 8 martie 2017. Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare anunţă că au solicitat, pe 28 martie 2018, declasificarea „Protocolului privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Inspecţia Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin, potrivit legii”, încheiat pe 29 februarie 2016.

5/5 - (14 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Iris DĂIAN
Mai multe Intern
Comentarii închise.

Recomandări

Joe Biden organizează Summit-ul Democrației  care va marca ruptura definitivă de China și Rusia

Preşedintele Joe Biden a invitat 110 ţări la Summitul Democrației, un eveniment virtual de…