Acasă Extern China se opune unui proiect de lege al SUA privind Taiwanul

China se opune unui proiect de lege al SUA privind Taiwanul

China spune că SUA prin adoptarea unui proiect de lege privind legăturile cu Taiwanul amenință stabilitatea.

Un proiect de lege al SUA care încurajează vizitele reciproce ale oficialilor guvernamentali din S.U.A. și Taiwan amenință stabilitatea în zonă și Statele Unite trebuie să-l retragă, a declarat vineri Ministerul Afacerilor Externe din Chin.

Proiectul de lege a trecut săptămâna aceasta de comisia Senatului SUA pentru Relații Externe și urmează să fie adoptat în Senat.

Beijingul consideră că Taiwanul democratic este o provincie chineză, parte integrantă a „unei singure China”, neeligibilă pentru relațiile de stat între state și nu a renunțat niciodată la intenția de folosire a forței pentru a aduce insula sub controlul său.

Statele Unite nu au legături oficiale cu Taiwanul, dar este obligată prin lege să o ajute să se apere și este principala sursă de arme a insulei. China spune cu regularitate că Taiwanul este cea mai sensibilă problemă în legăturile sale cu Washingtonul.

În conferința de presă, care are loc zilnic la Ministerul chinez de Externe, purtătorul de cuvânt, Geng Shuang, a declarat că, deși clauzele din proiectul de lege nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, acestea reprezintă o încălcare gravă a principiului „o singură Chină”.

„Dacă este adoptat și pusă în aplicare (proiectul de lege), aceasta va provoca perturbări serioase în relațiile Chino-SUA și în Strâmtoarea Taiwan”, a spus Geng.

„China este extrem de nemulțumită și hotărâtă să se opună acestui lucru și a depus deja declarații stricte pentru partea SUA”, a adăugat el.

Principiul „One China „este baza politică a relațiilor China-SUA.

Statele Unite ar trebui să respecte promisiunile făcute Chinei în legătură cu Taiwanul, să înceteze discutarea acestui proiect de lege și să protejeze relațiile dintre cele două țări și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, a spus Geng.

Taiwan a salutat proiectul de lege, care ar permite oficialilor guvernamentali americani să se întâlnească cu omologii lor din Taiwan.

Transmiterea proiectului de lege de către comisie demonstrează sprijinul puternic bipartizan pentru aprofundarea schimburilor și interacțiunilor bilaterale ale oficialilor din ambele părți, a afirmat într-o declarație ministrul de externe al Taiwanului, conform Reuters.

China a devenit din ce în ce mai ostilă față de Taiwan, după alegerea președinte al lui Tsai Ing-wen de la Partidul Democrat Progresist pro-independență,  în 2016.

China suspectează că Tsai dorește să impună independența oficială, considerată o ”linie roșie” pentru liderii Partidului Comunist de la Beijing.

 

5/5 - (15 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…