Acasă Extern Trump a promulgat legea relațiilor cu Taiwanul

Trump a promulgat legea relațiilor cu Taiwanul

Președintele american Donald Trump a semnat vineri legea care încurajează Statele Unite să trimită înalți oficiali în Taiwan pentru a se întâlni cu omologii lor și viceversa, iritând China, care consideră insula drept o provincie a sa.

Proiectul de lege ar fi intrat în vigoare sâmbătă dimineața, chiar dacă Trump nu l-ar fi semnat, a spus Casa Albă.

Acțiunea aceasta se adaugă tulburării dintre cele două țări în ceea ce privește comerțul, întrucat președintele Trump a crescut tarifele de import și a cerut Chinei să-și rerucă deficitul comercial uriaș cu Statele Unite, chiar daca Washingtonul s-a conlucrat cu Bijingul pentru a rezolva tensiunile cu Coreea de Nord.

Vineri, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Lu Kang, a reiterat faptul că Beijingul s-a opus legislației și a cerut Statelor Unite să respecte politica „o singură Chină”, care stipulează că Taiwanul face parte din China și să înceteaze schimburile oficiale cu Taiwanul.

După promulgare legii de către președintele Trump, ambasada chineză de la Washington a declarat că clauzele din legislație „încalcă grav principiul o singură Chină, fundamentul politic al relației dintre China și SUA”.

„China este extrem de nemulțumită de acest lucru și se opune cu fermitate”, a afirmat declarația, adăugând că Statele Unite ar trebui „să nu continue legăturile oficiale cu Taiwanul sau să își îmbunătățească relațiile actuale cu Taiwanul”.

Ministerul de Externe al Taiwanului și-a exprimat mulțumirile pentru „mișcarea prietenoasă” a administrației Trump, declarând că guvernul va continua să-și aprofundeze cooperarea și parteneriatul cu Statele Unite la toate nivelurile.

Statele Unite nu au legături oficiale cu Taiwanul, dar este obligată prin lege să îl ajute în autoapărare și este sursa principală de arme a insulei.

Douglas Paal, care a reprezentat SUA în Taiwan în perioada 2002-2006, a declarat că legislația nu a schimbat nimic real, deoarece nu este obligatorie. Administrațiile americane au avut deja autoritate discreționară pentru a permite vizite ale oficialilor taiwanezi și vizite ale unor înalți oficiali și ofițeri militari din SUA în Taiwan.

„(Noua lege) nu autorizează aceste călătorii deoarece raționamentul politic este că, costurile în relațiile cu China ar depăși beneficiile în relațiile cu Taiwanul”, a spus Paal.

Proiectul de lege, care a fost aprobat de Congres luna trecută, spune că politica Statelor Unite ar trebui să permită vizitele la toate nivelurile. Înalții oficiali din Taiwan ar trebui să aibă permisiunea de a intra în Statele Unite „în condiții respectuoase” pentru a se întâlni cu oficiali din S.U.A., în timp ce reprezentanții economiei și culturii din Taiwan ar trebui încurajați să desfășoare activități în Statele Unite.

Ostilitatea Chinei față de Taiwan a crescut de la alegerea președintelui Tsai Ing-wen, a Partidului Progresist Democrat pro-independență, în 2016.

Acesta suspectează că Tsai dorește să impună independență formală, care ar ”trece linia roșie” pentru liderii Partidului Comunist de la Beijing, deși Tsai a declarat că dorește să mențină status quo-ul și se angajează să asigure pacea.

Chinezii care au făcut parte din forțele naționaliste au fugit în Taiwan în 1949, după ce au pierdut războiul civil chinez în fața comuniștilor lui Mao Zedong.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victoria BRAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Curtea Penală Internațională: dr. Fauci, Bill și Melinda Gates, șeful OMS, Klaus Schwab și oficiali din Marea Britanie ACUZAȚI de crime împotriva umanității

Un grup de activiști din Marea Britanie, din care face parte și fostul vicepreședinte al P…