Acasă Extern China avertizează Taiwanul că se joacă cu focul

China avertizează Taiwanul că se joacă cu focul

Beijingul a avertizat vineri Taiwanul că se va arde dacă se bazează pe străini, a relatat de presa de stat chineză, citată de Reuters. Avertismentul spune că se poate începe un război asupra Taiwanului dacă Statele Unite vor pune în aplicare legea care promovează legături mai strânse între cele două țări.

Noua lege americane are nevoie doar de semnătura prședintelui Donald Trump pentru a fi promulgată. Acesta Legea prevede ca politica Statelor să permită funcționarilor de la toate nivelurile să călătorească în Taiwan pentru a se întâlni cu omologii lor, să permită înalt oficialilor taiwanezi să intre în Statele Unite  pentru a avea întâlniri cu oficialii americani.

Beijingul consideră că Taiwanul este parte integrantă a ”unei singure China”, o provincie neeligibilă pentru relațiile  între state și nu a renunțat niciodată la intenția de folosire a forței pentru a aduce insula sub controlul său.

Ostilitatea Chinei față de Taiwan a crescut de la alegerea, în 2016, a președintelui Tsai Ing-wen de la formațiune politică  pro-independența Partidului Democrat Progresist.

China suspectează că Tsai dorește să impună independența oficială, trecând peste ”lini roșie” a liderilor Partidului Comunist de la Beijing, deși liderul Taiwanului a declarat că dorește să mențină status quo-ul și se angajează să asigure pacea.

Taiwanul a salutat legislația SUA.

Vorbind vineri reporterilor de la Taipei, premierul William Lai a declarat că Statele Unite sunt „un aliat solid” al Taiwanului și și-a exprimat mulțumirile profunde pentru legislația americană.

„Noi anticipăm din toată inima că această lege poate, în viitor, să ridice în continuare relația substanțială dintre Taiwan și Statele Unite”, a spus Lai.

Prezența militară chineză

China și-a intensificat foarte mult prezența militară în jurul Taiwanului. Forțele aeriene din China au efectuat 16 runde de exerciții în apropierea Taiwanului în ultimul an, a declarat ministrul apărării din Taiwan la sfârșitul lunii decembrie, avertizând că amenințarea militară a Chinei a crescut.

Statele Unite nu au legături oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să-i ajute să-i se apere și este principala sursă de arme a insulei. China spune cu regularitate că Taiwanul este cea mai sensibilă problemă în legăturile sale cu Washingtonul.

 

5/5 - (8 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Adela BOTOȘ
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Palatul Cotroceni: Întâlnire Klaus Iohannis – Ursula von der Leyen

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cot…