Acasă Extern Xi Jinping avertizează Taiwanul

Xi Jinping avertizează Taiwanul

Președintele chinez Xi Jinping a avertizat marți că Taiwanul se va confrunta cu  „pedepsirea istoriei” pentru orice încercare de separatism, oferind cel mai puternic avertisment insulei revendicate de China ca teritoriu sacru.

Taiwanul este una dintre cele mai sensibile probleme din China și un punct de conflict militar potențial periculos.

Ostilitatea Chinei față de Taiwan a crescut de la alegerea în 2016 a președintelui Tsai Ing-wen, care provine din  Partidul Democrat Progresist pro-independență.

China suspectează că Tsai dorește să obțină independența oficială, ceea ce însamnă trecerea peste ”linia roșie” pentru liderii Partidului Comunist de la Beijing.  Tsai a declarat că dorește să mențină status quo-ul și se angajează să asigure pacea.

China este deranjată de faptul că președintele american Donald Trump a promulgat săptămâna trecută legea care încurajează Statele Unite să trimită înalți oficiali în Taiwan pentru a se întâlni cu omologii din Taiwan și viceversa.

Statele Unite nu au legături oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate prin lege să îl ajute în autoapărare și este sursa principală de arme a insulei.

Într-un discurs susținut la sfârșitul sesiunii anuale a Chinei, Xi Jinping a spus celor 3.000 de delegați că China va face demersuri pentru „reunificarea pașnică a patriei” și va lucra pentru ca taiwanezii să se bucure de oportunitățile dezvoltării Chinei.

„Este o aspirație comună a întregului popor chinez să protejeze suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei și să realizeze reunificarea completă a Chinei”, a spus Xi.

„Orice acțiuni și trucuri pentru a diviza China sunt sortite eșecului și se vor întâlni cu condamnarea oamenilor și cu pedepsirea istoriei”, a adăugat el, în aplauze puternice.

China are voința, încrederea și capacitatea de a învinge orice activități separatiste, a spus Xi.

„Poporul chinez are o convingere comună că nu este permis niciodată și este absolut imposibil să separăm orice centimetru din teritoriul marii noastre țări de China”.

Spiritul patriotic

China este îngrijorată de activiștii pro independență din fosta colonie britanică Hong Kong, în urma unor proteste stradale masive în 2014 pentru votul universal.

Xi a declarat că China va susține gradul înalt de autonomie al Hong Kong-ului, dar va încerca, de asemenea, să sporească „conștiința națională și spiritul patriotic” în centrul financiar asiatic.

Japonia a acuzat China că nu înțelege cum funcționează democrația, subliniind că poporul taiwanez are dreptul să-și decidă viitorul.

Noua lege americană privind Taiwanul se adaugă la nemulțumirile Chinei în relația Cu SUA după creșterea taxelor de import la oțel și aluminiu, iar Donald Trump a cerut Chinei să își reducă dezechilibrul comercial imens cu Statele Unite, chiar dacă Washingtonul s-a aplecat pe Beijing pentru a rezolva tensiunile cu Coreea de Nord.

Taiwanul a mulțumit Statelor Unite pentru lege și pentru sprijinul acordat, însă ministerul său de Externe a declarat luni că nu există planuri pentru ca vreun lider din conducere, cum ar fi președintele, să viziteze SUA.

China și-a intensificat exercițiile militare în jurul Taiwanului în cursul anului trecut, deși  Xi Jinping a reiterat că, China nu reprezintă o amenințare pentru nici o țară, deși China consideră Taiwanul ca fiind doar o provincie chineză, nu o națiune.

„Numai cei care au obiceiul de a amenința pe alții vor vedea pe toți ceilalți ca o amenințare”, a spus Xi Jinping.

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Denisa ORBAN
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Noua tulpină de COVID se transmite mai ușor și are un grad de mortalitate crescut

Premierul Boris Johnson a atenționat vineri seara că noua tulpină a COVID-19  este mult ma…