Acasă Extern Trump avertizează Rusia: Rachetele „vor ajunge” în Siria

Trump avertizează Rusia: Rachetele „vor ajunge” în Siria

Președintele american Donald Trump a avertizat miercuri Rusia asupra unei acțiuni militare iminente în Siria în legătură cu un presupus atac cu gaze chimice, declarând că rachetele „vor ajunge” și vor bate Moscova pentru că s-a aliat cu Bashar Assad, relatează Reuters.

Trump a răspuns, marți, unui avertisment rus care afirma că orice rachete SUA lansată asupra Siriei va fi doborât și locul de lansare va fi distrus.

„Rusia promite să doboare toate rachetele trase asupra Siriei. Pregătiți Rusia, pentru că vor veni (rachetele), drăguțe și noi și „inteligente!”, a scris președintele Trump într-o postare pe Twitter.

„Nu ar trebui să fii partener cu un animal ucigaș cu gaze (chimice) care își ucide oamenii și se bucură de aceasta!”, a scris Donald Trump, referindu-se la alianța Moscovei cu Assad.

Ca răspuns, Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că „rachetele inteligente ar trebui să zboare spre teroriști, nu către guvernul legal”. Damascul și Moscova se referă la rebelii care luptă împotriva lui Assad, care sunt identificați ca fiind teroriști.

Guvernul sirian și Rusia spun că relatările despre un atac cu gaze chimice asupra orașului din Douma din Siria sunt false.

După atac cu gazul otrăvitor, gruparea rebelă din Douma – Jaish al-Islam – a fost de acord în cele din urmă să se retragă din oraș. Aceasta a marcat o mare victorie pentru Assad, care a zdrobit acum rebeliunea din regiunea Ghouta de Est, situată în apropiere de Damasc.

Președintele Trump declară că relațiile dintre SUA și Rusia sunt mai rele ca niciodată.

Amenințarea Moscovei că va doborî rachetele americane a venit de la ambasadorul rus în Liban, Alexander Zasypkin, care a spus că face referire la o declarație a președintelui Vladimir Putin și a șefului de stat al forțelor armate ruse.

Zasypkin a mai spus că orice ostilitate cu Washington trebuie evitată, iar Moscova este pregătită pentru negocieri.

Dar remarcile ambasadorului Zasypkin ar putea ridica, pentru prima oară, temerile legate de conflictul direct între marile puteri care sprijină părțile opuse în războiul civil prelungit din Siriei.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri că 43 de persoane au murit în urma atacului cu gaze chimice de sâmbătă în orașul Douma ca urmare a „simptomelor care corespund expunerii la substanțe chimice foarte toxice” și peste 500 de persoane au fost tratate.

Kremlinul a declarat, miercuri, că speră că toate părțile implicate în Siria vor evita să destabilizeze o situație deja fragilă în Orientul Mijlociu și a arătat clar că se opun cu fermitate oricărui atac al SUA asupra aliatului său Siria.

Moscova și Washington au încercat în cadrul Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să organizeze investigații internaționale privind atacurile cu arme chimice din Siria.

Trump, marți, a anulat o vizită planificată în America Latină în cursul acestei săptămâni, pentru a se concentra mai degrabă asupra discuțiilor cu aliații occidentali despre posibilele acțiuni militare pentru a pedepsi Assad în legătură cu atacul de gaz suspectat.

Trump a declarat luni ca va da un răspuns rapid odată ce se stabilește cine este responsabil pentru atacul cu gaze chimice de sâmbătă.

„Dacă va fi un atac lansat de americani, atunci … rachetele vor fi doborâte și chiar sursele de unde au fost trase rachetele”, a declarat Zasypkin, ambasadorul Rusiei în Liban pentru televiziunea al-Manar, care aparține Hezbollah, vorbind în limba arabă.

Armata rusă a afirmat pe 13 martie că va răspunde oricărei lovituri lansate de SUA asupra Siriei prin vizarea oricărei rachete și a lansatoarelor implicate.

Rusia este aliatul cel mai puternic al lui Assad, iar atacurile aerine devastatoare lansate după anul 2015 l-au ajutat să recupereze teritoriile ocupate de rebeli

Ambasadorul Zasypkin a mai spus că o ciocnire între Rusia și Statele Unite în privința Siriei „ar trebui exclusă și, prin urmare, suntem gata să purtăm negocieri”.

La începutul săptămânii, ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, a spus că nu există niciun pericol referitor la situația din Siria care să conducă la ostilități între SUA și Rusia. Agenția de știri TASS l-a citat spunând că el ”crede că bunul simț va prevala”.

Rachetele vor fi lansate din Mediterana?

Lansare unui atac cu rachete din partea SUA  ar implica marina, având în vedere riscul pentru aeronavele din sistemele de apărare rusă și siriană. Un distrugător SUA cu rachete ghidate, USS Donald Cook, se află în Marea Mediterană.

Odată cu creșterea tensiunilor, agenția paneuropeană de control al traficului aerian, Eurocontrol, a avertizat companiile aeriene să fie prudente în estul Mediteranei, din cauza posibilei lansări a loviturilor aeriene în Siria în următoarele 72 de ore.

Eurocontrol a declarat că rachetele aer-sol și de croazieră ar putea fi utilizate în acea perioadă și ar putea să apară întreruperi intermitente ale echipamentelor de radionavigație.

Autoritățile de reglementare din domeniul aviației au intensificat monitorizarea zonelor de conflict, având în vedere că zborul Malaysia Airlines MH17 a fost doborât de o rachetă în Ucraina în 2014, ucigând toate cele 298 de persoane aflate la bord.

Atât Rusia, cât și Iranul, celălalt aliat al regimului Assad, și-au avertizat dușmanii cu privire la acțiunile militare în ultimele zile, subliniind angajamentul față de guvernul sirian pe care l-au înarmat și susținut de-a lungul anilor de conflict.

Ali Akbar Velayati, consilierul principal al liderului Suprem iranian Ayatollah Ali Khamenei, a declarat în cursul unei vizite la Damasc, marți, atacul israelian asupra baze aeriene T4 din Siria, la începutul acestei săptămâni, „nu va rămâne fără răspuns”.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…