Acasă Extern Eurocontrol avertizează zborurile deasupra Siriei

Eurocontrol avertizează zborurile deasupra Siriei

Organizaţia Europeană pentru Siguranţă Navigaţiei Aeriene (Eurocontrol) şi Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) au recomandat companiilor aeriene să exercite prudenţă în estul Mării Mediterane din cauza posibilităţii producerii unor atacuri aeriene sau cu rachete de croazieră în Siria, în următoarele 72 de ore, informează agenţiile de ştiri Reuters şi Tass.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat că ar putea ordona un atac militar punctual ca reacţie la presupusul bombardament chimic produs sâmbătă în localitatea Duma, situată la periferia Damascului.

Regimul de la Damasc a negat orice implicare în atacul chimic produs într-o zonă insurgentă, propunând trimiterea unei echipe internaţionale pentru efectuarea anchetei.

„Din cauza posibilei lansări de atacuri aeriene în Siria cu rachete aer-sol şi/sau de croazieră în următoarele 72 de ore, şi posibilitatea perturbării intermitente a funcţionării echipamentului radio de navigaţie, aceste aspecte ar trebui luate în considerare atunci când sunt planificate operaţiuni de zbor în zona FIR Mediterana de Est/Nicosia”, se arată într-o notificare postată pe site-ul organizaţiei europene.

Autorităţile aviatice din mai multe ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi Germania, au recomandat de mai mult timp companiilor aeriene să nu intre în spaţiul aerian sirian, astfel că cele mai multe evită această zonă.

Notificarea emisă de organizaţia europeană face însă referire nu doar la spaţiul aerian sirian, ci la o regiune mai extinsă, incluzând spaţiul aerian cipriot şi apele din jur.

Companiile aeriene au devenit mai prudente în ceea ce priveşte zborurile deasupra zonelor de conflict după ce un avion de pasageri al Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă sol-aer deasupra Ucrainei, în anul 2014, în urma incidentului decedând toţi cei 298 de oameni de la bordul aeronavei.

Agenţia Europeană de Siguranţă a Aviaţiei (AESA) a avertizat în legătură cu posibilitatea producerii unor atacuri militare în Siria şi a recomandat companiilor aeriene să urmărească eventualele schimbări în ceea ce priveşte regulile de securitate a zborurilor şi datele privind navigaţia aeriană.

Un grup naval american, care include portavionul nuclear Harry S. Truman, un crucişător şi patru distrugătoare, urmează să plece miercuri de la baza navală Norfolk din Virginia cu destinația Orientul Mijlociu.

5/5 - (2 votes)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Radu FLOREA
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

Trustul Media Anima, cel mai nou grup de presă independentă din România

Trustul Media Anima este cel mai nou grup de presă independentă din România. Acesta  își p…