Acasă Extern Israelul se ”coordonează” cu Rusia în privința Siriei

Israelul se ”coordonează” cu Rusia în privința Siriei

Ambasadorul Rusiei în Israel, Alexander Shein, a redus tensiunile dintre Israel și Rusia în urma atacurilor israeliene din Siria, spunând că nu acestea sunt motivul pentru care Moscova a propus furnizarea unui sistem avansat de apărare aeriană către Damasc, informează Reuters.

Ambasadorul rus a spus că, Rusia a privit, în general, atacurile aeriene israeliene în Siria ca fiind îndreptate împotriva unor presupuse transferuri de armament și desfășurări aramte ale Iranului și Hezbollah.

„Desigur, este în interesul nostru ca aceste acțiuni să nu aibă loc, deoarece ele înrăutățesc situația Siriei”, a declarat el pentru site-ul de știri israelian Ynet. El a adăugat: „Desigur, înțelegem motivele pentru care Israelul a decis să efectueze astfel de acțiuni și, desigur, este de preferat ca aceste motive să nu existe”, a spus ambasadorul Shein.

Armata israeliana a spus că loviturile aeriene urmăresc să împiedice prezențaîn Siria a unor baze militare iraniene care să facă legătura cu Hezbollah în Liban pentru a forma un front larg împotriva Israelului.

Rusia a declarat că ar putea furniza Siriei sistemul de apărare antirachetă S-300, care ar putea bloca loviturile aeriene ale Israelului.

Israelul a avertizat împotriva oricărei astfel de înțelegeri. „Dacă cineva va doborî avioanele noastre, îi vom distruge”, a declarat marți ministrul israelian al apărării, Avigdor Lieberman.

Ambasadorul Shein a spus că ideea livrării sistemului S-300 – pentru care Rusia încă nu a decis – rezultă din atacul aerian din 14 aprilie ale forțelor americane, britanice și franceze asupra Siriei.

„Subliniez că această idee a apărut în contextul agresiunii occidentale împotriva Siriei și nu are nimic de-a face cu Israelul”, a spus ambasadorul Shein.

Ambasadorul a redus de asemenea riscul unei confruntări militare între Rusia și Israel în privința Siriei.

„Nu îmi pot imagina un astfel de scenariu”, a spus el ca răspuns la amenințarea lui Lieberman. „Coordonăm și actualizăm reciproc în privința Siriei … Până în prezent, nu au existat incidente între noi, nici măcar indicii cu privire la posibile incidente și sper că nu va exista”, a completat Shein.

5/5 - (1 vote)

Distribuie pe:
Mai multe articole
Mai multe articole scrise de Victor MAIER
Mai multe Extern
Comentarii închise.

Recomandări

ICR Tel Aviv: „Israelul și Algoritmul Holocaustului”, invitat prof. dr. neurolog Jean Jacques Askenasy

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Editura Saga din Israel, organi…